Търсенето на кредити в България се забави през 2023 г.

...
Търсенето на кредити в България се забави през 2023 г.
Коментари Харесай

Търсенето на кредити в България ще се забавя

Търсенето на заеми в България се забави през 2023 година и тази наклонност ще продължи и през идващите шест месеца. Това демонстрира изследване на Европейската капиталова банка измежду интернационалните банки, които оперират в Централна и Източна Европа. За България такива да вземем за пример са UniCredit, OTP Bank, KBC Group, ProCredit и други.

Според отчета на институцията закъснение на търсенето на заеми ще бъде налице в целия район.

Според банките търсенето на корпоративни заеми ще остане устойчиво, като е допустимо намаляване в банкирането на дребно. Една четвърт от интервюираните чакат спад в търсенето на ипотечни заеми и спад в търсенето на потребителски заеми.

Официалните данни на Българска народна банка към есента демонстрират значително закъснение на растежа на корпоративните заеми, само че такова при ипотечното кредитиране съвсем не се вижда.

Специално за България интернационалните банки, с наличие в страната, чакат през идващите шест месеца повишение на лихвените проценти в страната, което да утежни качеството на заемите в България, т.е. растеж на проблематичните заеми, както при заемите за семействата, по този начин и при тези за бизнеса. В момента те са на многогодишно дъно след наклонността за спад в последните седем години.
Лихвите по жилищните заеми в България остават надалеч под европейските
Банките също по този начин регистрират, че предлагането на финансиране ще се резервира устойчиво поради огромната маса депозити в банковата система.

Според изследването банките майки, които оперират в България, демонстрират мощна ангажираност към района и правят оценка капацитета на българския пазар като междинен или висок. Възвръщаемостта на активите за български интервенции непрекъснато остава по-висока или равна на общата възвръщаемост на групата.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР