Търсенето на животни-компаньони и домашни любимци през последните години все

...
Търсенето на животни-компаньони и домашни любимци през последните години все
Коментари Харесай

Четири лапи: В България процъфтява незаконната търговия с кучета


Търсенето на животни-компаньони и домашни любимци през последните години от ден на ден се усилва. Почти 2,4 милиона кучета се търгуват всяка година в европейските уеб сайтове за разгласи. Една от аргументите за възходящия интерес е Covid-реалността, която промени ритъма ни на живот и затварянето вкъщи докара до увеличение на търсенето на домашни любимци.  Обявите за кучета  в три от най-големите уеб сайтове за обяви в България са над 5 000 единствено за 2021 година!  

Организацията за отбрана на животните ЧЕТИРИ ЛАПИ постоянно получава сигнали от очевидци или купувачи, станали жертви на противозаконната търговия с кучета. Фондацията показва пред медиите и всеобщата аудитория обстоен доклад-проучване по тематиката, който е наличен на сайтана ЧЕТИРИ ЛАПИ -  

 „ Това, което разкрива отчетът ни, е ясно неспазване на законовите разпореждания. Според българското законодателство обекти, в които се отглеждат, развъждат и/или оферират домашни любимци за търговия, следва да бъдат регистрирани като „ животновъден обект – разплодник “. Там би трябвало да се продават единствено здрави животни, на които е осъществена нужната ветеринарномедицинска профилактика, както и кучета с ветеринарномедицински паспорт, обезпаразитени, имунизирани и разпознати с микрочип, на минималната възраст от осем седмици “,пояснява законната процедура Тихомир Димитров, началник Програми на ЧЕТИРИ ЛАПИ - България.  

За да ревизира размера на противозаконната търговия, проблемите при продажба на кучета и до каква степен развъдените и предлагани животни дават отговор на българското законодателство, ЧЕТИРИ ЛАПИ инициира лична инспекция в три от най-популярните уеб сайтове за разгласи в България. Проучването сподели всеобщо противоречие със законовите условия.

Проверките са осъществени по метода „ скришен клиент “. Бяха извършени телефонни диалози и срещи на място с продавачи, пуснали разгласи в уеб страниците. В интервала 05. 2021 – 06. 2021 година, по подбрани на инцидентен принцип разгласи в уеб сайтове, от 15 обитаеми места и 19 разнообразни продавачи, бяха осъществени 34 позвънявания, от които при 24  бе осъществена и среща за оглед на продаваното кученце. 

При 24 осъществени срещи за оглед и евентуална продажба на куче единствено две (!) се реализират в регистриран разплодник. При болшинството от инспекциите (19 от 24) няма доказателство за регистрация на кучето, а при 21 от тях е оповестено, че кучета та нямат микрочип. Липсата на паспорт и микрочип значат, че няма да има опция за следене на продавача и произхода на кучето при нужда. При близо 1/3 от всички инспекции е оповестено, че кучета та нямат сложени всички нужни ваксини.  

Установената липса на всевъзможен надзор е притеснителна, тъй като това значи и липса на всевъзможни гаранции, че се съблюдават регламентите за изискванията на развъждане на продаваните кучета , а не на последно място - и за тяхното здравословно положение. В множеството случаи кучета та биват отделяни от майките си прекомерно рано, което крие извънреден риск за тяхното развиване и здравословно положение.  

  “Данните, които ЧЕТИРИ ЛАПИ събра са, меко казано, мотив за терзание. Условията, при които се отглеждат или транспортират кучета та от обявите, слагат въпроса за хуманното отношение към животните в България. Това безспорно би трябвало да възбуди дебата по всички мъчителни проблеми, свързани с отношението към животните. Имаме случай на превозване на кучета та по единично или по няколко в кашон в багажника на автомобил в летните дни; развъждане на 7-8 кучета , измежду които е оповестено, че има и бременна женска, в кафези в изоставена сграда, очевидно в доста неприятно положение. И това не е всичко. Открихме  най-малко 20 кучета от разнообразни породи, които се отглеждат по няколко в кашони в коридора на апартамент в неприятно положение, както и три кученца, отделени прекомерно рано от майка си, държани от продавача на мрачно в банята на апартамент. Това е неприемливо! ”, споделя Марина Атанасова, координатор Програми на ЧЕТИРИ ЛАПИ – България. 

 ЧЕТИРИ ЛАПИ моли към всеки, който е попаднал на случай на противозаконна търговия с кучета ,  да подаде сигнал в Българската организация по сигурност на храните. Организацията за отбрана на животните за следващ път обръща внимание от нуждата да се въдворят  всеобщи ограничения, които да включват както допълнение към законодателството, по този начин и доста по-засилен надзор върху развъдниците.

Важно е: 

- Всеки, който развъжда и продава кучета , да бъде регистриран като развъдчик още от първото отглеждано/продадено/подарено животно и да има регистрационен номер.  

- Само регистрирани и микрочипирани домашни любимци да могат да се популяризират и продават онлайн от техния регистриран и затова - проследяем притежател. - 

- Трябва да се ускори контролът над превоза на животни и глобите за лицата, продаващи кучета на нерегламентирани за това места.      

- Да се  работи върху възстановяване на прозрачността и информираността на евентуалните консуматори за рисковете на противозаконната търговия и съществуване на елементарно налични описи на записаните развъдници, включително  с информация за тях.  

- И не на последно място - належащо е да се вършат всеобщи инспекции и да се ползват съответните наказания както към всички нерегистрирани обекти, по този начин и към тези, които са регистрирани, само че не се придържат към законодателството. 

На доста места по света пораства и положителната процедура домашните любимци да се осиновяват,  вместо да се купуват. ЧЕТИРИ ЛАПИ стои зад идеята “Осинови, не купувай ” в блян това да се трансформира в наклонност и за България. От организацията молят притежателите на домашни любимци да бъдат виновни стопани, да не подаряват животно за подарък, без да са сигурни, че за него ще бъде подсигурена съответна грижа, да не се пробват да развъждат животни в домашни условия, тъй като това освен опонира на закона, само че е и рисково за здравето на техния опашат другар. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР