Търсенето на жилища за покупка в САЩ се е повишило

...
Търсенето на жилища за покупка в САЩ се е повишило
Коментари Харесай

Понижаването на лихвените проценти по ипотеките повиши с 10% търсенето

Търсенето на жилища за покупка в Съединени американски щати се е повишило след понижаването на лихвите по ипотечните заеми, което докара до по-високи продажби при започване на настоящата година, сочат данните на отчет на Redfin.

Индексът на търсенето на жилища за покупка, който наблюдава броя на запитванията за огледи на жилища и други услуги на организации, се е повишил с 10% за четириседмичен интервал от най-ниската си точка в края на ноември 2022 година Също по този начин, молбите за закупуване посредством ипотечни заеми се покачват с 14% по отношение на най-ниското си равнище.

Лихвите по ипотечните заеми са приблизително 6,31%. Пикът им е бил 7,08% през последната седмица на ноември предходната година, сочат данните. Това възлиза на приблизително 200 USD месечни спестявания за типичния покупател на жилище.

„ Забавянето на инфлацията и очакванията за покачване на лихвените проценти от ФЕД през новата година евентуално ще доведат до по-нататъшно понижаване на лихвите по ипотечните заеми и по този метод ще усилят търсенето на покупки на жилища “, споделя Тейлър Мар, заместител основен икономист в Redfin.

Данните демонстрират, че междинната продажна цена на жилището се е повишила с най-бавния ритъм от началото на пандемията – 1,4% до 353 750 USD.

По-слабата инфлация може в допълнение да подтиква търсенето, а измененията на пазара на труда ще бъдат от основно значение за забавянето на инфлацията. Високата претовареност в действителност подхранва инфлацията посредством повишение на заплатите, което води до повишение на цените.

„ Въпреки че наподобява нелогично, леко повишаване на безработицата и/или по-бавен стопански напредък евентуално ще оказват помощ за още по-ниски равнища на ипотечните заеми “, разясняват експерти. „ Ако това се случи, растежът на търсенето на ранен стадий, който виждаме, може да докара до увеличение на идните продажби при започване на 2023 година “, прибавят специалистите.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР