Търсенето на жилища в украинската столица Киев е с една

...
Търсенето на жилища в украинската столица Киев е с една
Коментари Харесай

Завръщане в столицата, ръст на наемите на жилища: Какво се случва да имотния пазар в Украйна?

Търсенето на жилища в украинската столица Киев е с една трета по-високо, в сравнение с през зимните месеци, което разрешава на наемодателите да вдигнат цените с 10%. Това следят локални брокери. Наемите обаче към момента не са се възстановили до равнищата си от преди войната, написа Yahoo Finance, цитирайки The Voice of Ukraine.

Хората се завръщат в столицата

3,6 милиона души живеят в Киев, спрямо 3,9 милиона преди началото на войната, съгласно кметският консултант Дмитрий Белоцерковец. Хората не престават да се завръщат и брокерите го усещат.

" Активността на пазара на жилища чартърен към този момент е по-висока. Хората започнаха да идват и да преглеждат какво се предлага и се появиха нови благоприятни условия ", изяснява Оксана Суслова от организацията за недвижими парцели Left Bank споделя. Според нея има " редица знаци " за възобновяване на пазара.

Междувременно търсенето на жилища е намаляло в Лвов и други градове в Западна Украйна. " Жителите в регионо като Николаев и Запорожие също избират столицата ", счита Юрий Пита, президент на Асоциацията на експертите по недвижими парцели (ASNU).

По думите му Киев се счита за най-безопасния град в Украйна поради огромния брой западни системи за противовъздушна защита.

Освен това се отварят и работни места. Според системата work.ua през април броят на свободните работни места в Киевска област се е нараснал с 13% до 25,7 хиляди.

И цените се подвигат

Най-голямо е търсенето на жилища в региони до метростанции или в здания, издигнати през последните 7-10 години, регистрират брокерите. Порез зимата, когато когато Киев, както и други огромни градове, страдаха от спирания на електрозахранването, само че в този момент евентуалните наематели не се опасяват да наемат жилища на високи етажи.

Търсенето за жилища, ситуирани в Киевска област отвън самия град последователно се усилва, даже в градове, които са попаднали под съветска окупация, като Буча и Ирпин.

По-голямото търсене докара до 10% нарастване на наемите. В Киев към момента може да се наеме апартамент за 150 евро на месец плюс комунални услуги. Тези варианти са най-вече в жилищни блокове от руската ера или гарсониери в покрайнините на града и надалеч от метростанции.

" Въпреки ниският наем, няма доста хора, които желаят да живеят в тези региони. В Дарница да вземем за пример, която е по-близо до метрото и има по-добри транспортни връзки, търсенето е по-активно ", разяснява специалист от бранша.

Най-добрите разновидности за жилища могат да бъдат открити за 200 евро на месец, в това число жилища във високи здания в положително положение, близо до метростанции. Апартаментите в нови здания ще костват 270 евро на месец. Засега цените на жилищата остават под равнищата от преди войната.

Брокерите са уверени, че през тази година наемите ще нарастнат с още 10%. Следващият интервал на нарастване на цените ще през есента, когато студенти от други градове ще дойдат в Киев, което ще докара до увеличение на търсенето на жилища чартърен.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР