Търсенето на износ на руски газ на изток, обявено след

...
Търсенето на износ на руски газ на изток, обявено след
Коментари Харесай

Китай отхвърли цените на руския газ


Търсенето на експорт на съветски газ на изток, оповестено след внезапното утежняване на връзките с Европейски Съюз през 2014 година и закрепено в тактиката на страната за първични материали за идващите 13 години, продължава да боксува. Преговорите с Китай за разширение на доставките на газ в допълнение към контракта за газопровода " Силата на Сибир " към момента нямат триумф.

Препъникамъкът за плана " Силата на Сибир 2 ", с потенциал 30 милиарда кубически метра годишно, е въпросът за цената на съветския газ, сподели за ТАСС Андрей Денисов, ексклузивен и пълномощен дипломат на Руската федерация в Китайската национална република.

" Основното нещо е цената, никой няма да жертва личния си пари ", сподели Денисов, " продавачът желае да продава по-скъпо, а купувачът желае да купи по-евтино ". Според Денисов, с цел да се подпише съглашението, което се разисква от 2015 година, е належащо " да се реализиран цени, които са по-приемливи и за двете страни ". " Но ннито китайската страна, нито нашата бързат. Това не е толкоз елементарно по тамошните направления: това е високопланинска зона в Алтай и е комплицирана техническа интервенция ", добави той.

Според източници на Ройтерс, руско-китайските договаряния са се изчерпали също по този начин, тъй като в КНР взеха решение да преразгледат политиката на отвод от въглища и също така те се заинтересуваха от закупуването на полутечен природен газ от Съединени американски щати.

Според Bloomberg, съглашението за доставка на полутечен природен газ от Съединени американски щати за Китай е реализирано в диалозите сред XiJinping и Donald Trump през април. През май Американското министерство на търговията разгласи подписването на двустранно комерсиално съглашение, което ще разшири достъпа на американските енергийни компании до китайския пазар.

Седмица по-късно Cheniere Energy, пионер в износа на американския LNG, който изпрати предходната година пет танкера за Китай, разгласи, че приготвя дълготраен контракт с КНР.

Китай към този момент купува газ от Централна Азия на цени по ниски от тези на Русия и развива лично произвеждане на шистов газ - просто няма потребност от нови покупки от Руската федерация, сподели Владимир Дребенцов, основен икономист на British Petroleum за Русия и Оперативно-наблюдателно дело.

Досега Русия и Китай имат подписан контракт за доставка на газ - 38 милиарда кубически метра през газопровода " Сибир ", в който " Газпром " има намерение да влага 1,5 трилиона рубли /приблизително 26 милиарда $ – б.ред/ Първоначално доставките са планувани да стартират през 2018 година, по-късно срокът се удължава през 2019 година При това, размерът може да бъде понижен, съгласно източници на Ройтерс: след рухването на цените на петрола (цената на газа в договорите е индексирана с цената на петрола) " Силата на Сибир " става недоходоносен.

" Цената на газа в Азиатско-тихоокеанския район се е трансформирала повече от два пъти - от към 600 $ през 2014 година до 270 за хиляда кубически метра сега. Това не е цената, на която в началото е бил изчислен планът ", изяснява заместник- шефът на Института за проблемите на петрола и газа към Руската академия на науките Василий Богоявленски.

Към момента Китай употребява към 200 милиарда кубически метра газ годишно, като главната част - към 130 милиарда кубически метра - се създава в страната.

Остатъкът се внася от Туркменистан (през предходната година 65 милиарда кубически метра).

Планът за развиване на газовата промишленост, оповестен през януари от Министерството на енергетиката на Китай, планува нарастване на потреблението със 76% до 347 милиарда кубически метра през идващите 15 години. Въпреки това, Китай има намерение да добива съвсем всички спомагателни количества газ независимо.

Вътрешният рандеман в КНР е плануван да нарасне с 60% до 220 милиарда куб. метра, от които 30 милиарда кубически метра шистов газ, чиито местонахождения са създадени през 2016 година благодарение на британско- холандската компания British Petroleum.

По finanz.ru

Преводът е на Центъра за изследавне на Балкански и черноморски район
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР