Търпението ни се изчерпва. Това заяви пред БНР Лиляна Ковачева,

...
Търпението ни се изчерпва. Това заяви пред БНР Лиляна Ковачева,
Коментари Харесай

Роми се събират под прозорците на властта срещу Каракачанов

Търпението ни се изчерпва. Това съобщи пред БНР Лиляна Ковачева, един от уредниците на днешния митинг, предизвикан от думите на Красимир Каракачанов във Войводиново. Тя е и измежду хората, подали тъжба против вицепремиера за изявлението му.

„ За мен не е толкоз значима броя на митинга, значима е поддръжката. Електронната петиция, която пуснахме, единствено за 2 дни събра над 1100 подписа. Тя е подкрепена и от доста българи, които осъждат подобен изказ и държание на политик, което е добър знак, че хората узряват. Петицията ще бъде адресирана до министър председател, президент, омбудсман и до основния прокурор. Много роми отвън страната застават зад нас и ни поддържат. Разбрах от обществените мрежи, че пред българските посолства в Белгия и в Лондон в петък ще има също реакция на хора против този акт на вицепремиера “, разяснява тя.

Ковачева бе безапелационна, че митингът им не е проведен от фондации или партии, не се раздават пари и няма проведен превоз. Протестът е поради недоволството на жителите, акцентира тя и добави: „ Това демонстрира едно зряло гражданско общество измежду ромската общественост “.

Протестиращите ще потърсят отговорност от Каракачанов и поради „ противозаконното побутване на противозаконни къщи измежду зима “: „ На въпрос – къде ще отидат тези хора, той дава отговор „ Вземете си ги у дома “. Смятате ли, че това е заслужен отговор на един вицепремиер, който е общественик на всички жители, а не на избрани групи. Това негово държание докара до подклаждане на етническо напрежение “. Ковачева прикани хората да не се поддават на такива провокации и да се изправят едни против други. Според нея по този начин се измества вниманието от значими въпроси от дневния ред на страната.

„ Искаме нашите политици да ни одобряват като жители и да имат съществено отношение, а не да подклаждат и да развяват етническата карта постоянно преди избори. Хората към този момент не са толкоз наивни, с цел да се хващат за всяка дума “, означи още Лиляна Ковачева.

Според нея проблемите би трябвало да се вземат решение от ромите и институциите дружно.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР