Търновската юристка Сева Памукчиева спечели дело по Закона за достъп

...
Търновската юристка Сева Памукчиева спечели дело по Закона за достъп
Коментари Харесай

Адвокат осъди ДФЗ „Земеделие“ да каже кои са първите 300, взели най-много евросубсидии за 13 г

Търновската юристка Сева Памукчиева завоюва дело по Закона за достъп до социална информация

ЕДИН ОТ НАЙ-МЛАДИТЕ ТЪРНОВСКИ АДВОКАТИ СЕВА ПАМУКЧИЕВА СПЕЧЕЛИ ДЕЛО СРЕЩУ ДФЗ „ Земеделие ” по Закона за достъп до социална информация, а решението е дефинитивно. Сега би трябвало да й се отговори кои са първите 300 души, получавали от 2007 година насам най-големи евросубсидии като аграрни производители. Делото е било заведено в Административния съд след отвод на фонд „ Земеделие “ за даване на информация по какъв начин се разпределят средствата от европейските фондове в България. Въпросът, на който фондът отхвърля да даде, отговор е „ Кои са първите 300 лица, получили максимален размер на сумата, представляваща подкрепяне със средства на Европейския фонд за гарантиране в земеделието и Европейския аграрни фонд за развиване на селските региони за всяка обособена година от 2007 година? ”

СЪДЪТ Е ОБЯВИЛ ОТКАЗА ЗА НЕЗАКОНОСЪОБРАЗЕН, ЗАЩОТО: „ Правото на всеки на достъп до информация е част от „ цялостната конституционна отбрана на другите аспекти на процеса на свободна връзка “. Именно заради тази същина на правото на достъп до информация Конституционният съд категорично акцентира изключителната значимост „ на това да се даде опция съответстващата за ръководството на публичните процеси информация да бъде притежание на всеки, който желае да я получи “. Исканата и отказана информация е социална и в този момент би трябвало да бъде оповестена, а имената на първите 300 с най-вече дотации също са социална информация и не могат да бъдат загадка.

СЕГА АДВОКАТ ПАМУКЧИЕВА ОЧАКВА ДА РАЗБЕРЕ КАК ДЪРЖАВЕН ФОНД „ ЗЕМЕДЕЛИЕ “ ЩЕ ИЗПЪЛНИ УКАЗАНИЯТА НА СЪДА и дали няма да си послужи с други маневри, с цел да се опита да скрие истината, че европейските фондове в региона на земеделието се разпределят на милионери. Вместо да служат за подкрепяне на дребните аграрни производители.

ЗАЩО Е ЗАВЕЛА ТОВА ДЕЛО? Правистката акцентира, че главната й активност като юрист е в областта на правото, обвързвано със земеделските производители. Тоест се сблъсква с проблемите на дребни земеделци всекидневно.

„ Една от огромните несправедливости в България е в метода, по който се разпределят европейските фондове в земеделието. Истината е, че капацитетът на България е в развиването на селското стопанство. Държавата има доста земя, и то плодородна, само че тя е станала жертва на едни големи аграрни производители. Докато единственият смисъл е в това земята да се обработва от хора, които в действителност я ценят и знаят какъв брой старания и жертви коства да се изкара земеделската година, да се събере реколтата и след това да се осъществя на пазара. В същото време Европейски Съюз доста добре схваща това нещо, тъй като в по-добре развитите европейски стопански системи е по този начин – земята е полезност, за която се грижат дребни аграрни стопани, затова има фондове, отдадени на земеделието, по които се дават годишно големи суми. А това, което се случва в България, е, че парите на европейския поданик се наливат в стопанствата на хора, които обработват десетки и стотици хиляди декари земя. Ако имаш подобен огромен запас, е безусловно нелогично да имаш нужда от в допълнение субсидиране. Идеята на европейските фондове е да дадат опция на обособения дребен аграрни производител да се закрепи на пазара и да може да се развива, да работи земята и да черпи богатства от нея. Огромният неразкрит капацитет на България е тъкмо в тези хора – дребните аграрни производители, които в действителност имат потребност от поддръжка. Мисля, че в случай че се насочи внимание върху тази много сенчеста сфера от стопанската система – раздаването на европейски пари на милионери в земеделието, хората ще станат по-критични и ангажирани с тематиката ”, разяснява за в. „ Борба ” юрист Памукчиева.

Нели СУКОВА

Сн. списък

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР