Тържественото честване по традиция се извършва пред паметника на българските

...
Тържественото честване по традиция се извършва пред паметника на българските
Коментари Харесай

Позиция на групата на Местна коалиция БСП за България в СОС

Тържественото честване по традиция се прави пред паметника на българските опълченци (съвсем покрай постройката на Столична община), взаимно с представители на Българската православна черква и мнoжество родолюбиви организации. Досега постоянно е имало публични представители на Столична община на тържественото честване, изказвания от тях или приветствен адрес, венци и цветя. Този път - нищо.

 

Колкото и както и да се пробват да пренапишат и да поясняват нашата история безродниците, историческият факт, че конницата на военачалник Гурко влиза победоносно в София на 4 януари 1878 година, не може да бъде изменен. Затова на този ден признателна София отбелязва и уважава своите освободители. Тогава си спомняме и за смелите и енергични дейности на посланиците на Франция и Италия Леандър Леге и Виторио Позитано, предотвратили желанието на Осман паша да опожари и изравни София със земята.

 

На 6 януари се навършиха 176 години от рождението на Христо Ботев. Столична община пропусна и тази бележита дата. Да обясняваме, че делото, творчеството, героизмът и саможертвата на Ботев са в основата на образуването на българската нация и възраждането на актуалната българска страна е ненужно. Не разбираме какво у Ботев им пречи - неговият блян към независимост, любовта му към жанр и родно място, острата обществена журналистика, гения му като стихотворец или образеца му на всеотдайност за свободата на Отечеството?! Най-малкото, което изискуем на този български национален воин, е да поднесем по едно цвете, и сведем за момент глава пред многочислените му монументи из цяла България.

 

В тази връзка настояваме кметът на София Васил Терзиев да обясни пред нас и пред гражданите причините за тези пропуски. И да отговори на няколко въпроса:

 

Защо бяха неглижирани тези две бележити дати?

 

Кой носи лична отговорност за това?

 

Защо тези дати не участват в културния календар на града и дори не се означават на уеб страницата на Столична община?

Настояваме кметът Васил Терзиев да съобщи ясно дали смята това за обикновено държание, дали го поддържа и дали неглижирането на бележити исторически дати ще бъде отличителна линия на неговото управление през целия мандат.

Ако кметът и най-голямата политическа група в Столичния общински съвет считат, че събития като Освобождението на София и рождения ден на Христо Ботев нямат място в календара на Столична община, ние, общинските съветници от групата на Местна коалиция " Българска социалистическа партия за България ", нямаме поле за диалог по нито една огромна социална тематика с тях.

Защото всички ние, този град, свободните хора, самостоятелна България през днешния ден сме тук, с помощта на голямата цена, платена от тези герои в предишното.

 

Очакваме бърз, ясен и прецизен отговор на тези въпроси от кмета Васил Терзиев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР