Тържествени църковни камбани днес възвестиха в родния град на Паисий

...
Тържествени църковни камбани днес възвестиха в родния град на Паисий
Коментари Харесай

Тържествени камбани! Ден на почит към Св.Паисий Хилендарски в родния му град Банско



Тържествени църковни камбани през днешния ден възвестиха в родния град на Паисий Хилендарски началото на всенародния празник, отдаден на 300 години от рождението му, 60 години от канонизирането на преподобни Паисий от Българската православна черква и 260 години от написването на „ История славянобългарска “.
Денят на респект към делото на свети Паисий Хилендарски стартира с божествена света литургия в църквата „ Света Троица “ в Банско, водена от Неврокопски митрополит Серафим в съслужение с архиереи на Светия Синод на Българската православна черква.
Митрополит Серафим насочи признателност от името на духовенството на Неврокопска епархия за единството, показано на днешния празник и означи, че наличието на президента Румен Радев дава огромна значителност на годишнините. Духовният лидер на Неврокопска епархия насочи признателност и към архиереите на Българска православна черква, които „ пристигнаха тук в Банско – родното място на преподобния Паисий, с цел да се потопим и ние в онази величествена атмосфера на божието творение – тези прелестни планини Рила, Пирин и Родопите, които са оградили този ъгъл на нашата татковина, от който са произлезли толкоз родолюбиви персони, водещи от епохи народа ни към неговото по-добро устроение и бъдеще. “
След празничната църковна работа тържеството продължи пред мемориала на св. Паисий Хилендарски, където слова произнесоха кметът на община Банско Иван Кадев, Неврокопският митрополит Серафим и президентът на Република България Румен Радев.
Кметът на Банско уточни в речта си, че банскалии живеят с възприятието на горделивост, че са потомци на великия българин, живеят със съзнанието за дълг и отговорност на наследници на многочислени възрожденци, творили с делата си българската история. „ Не е инцидентен фактът, че Банско е дало на България едни от най-светлите персони в българското Възраждане. Нашият град е един от бързо разрастващите се по това време български икономически центрове, чиито предприемчиви поданици били измежду най-щедрите донори на огромните българските религиозни центрове, дарявали за строителството на мостове, пътища и публични здания, изпращали своите синове да се образоват в европейски школи, издавали книги. Банскалии стават проводници на европейското Просвещение в нашите земи. Ето от такава пробудена и предприемчива среда произлиза основоположникът на нашето Възраждане свети Паисий Хилендарски. Затова и през днешния ден, като потомци на велики и почтени предшественици, ние радеем и свято пазим българската национална концепция, която се образува с написването на „ История славянобългарска “, сподели с неспокойствие кметът Иван Кадев.
В своето слово, президентът Румен Радев уточни, че задачата на Паисий Хилендарски бе да разпали искрата на знанието и да върне самочувствието ни като народ със славна история, която би трябвало да помним и пазим. Отец Паисий жигосва като максимален грях родоотстъпничеството и чуждопоклонничеството, съобщи президентът
По думите на президента, духовната мощ на „ История Славянобългарска “ въодушевява плеяда почитатели, които кръстосват българската земя от край до край, с цел да пробуждат и с цел да отекват пламенните слова на Паисий Хилендарски и през днешния ден в мозъка и сърцата на българите. „ История Славянобългарска “ допира всяко българско сърце, тъй като от нейните страници бликат слова, по-силни от барута и пролятата кръв “, акцентира президентът.
„ Паисий Хилендарски съумя да оттласне нашия народ назад в потока на времето и със силата на словото си вдъхна вяра и сила на българите да съграждат бъдещето “, уточни още президентът. „ Предначертанието на Отец Паисий освен въздига възрожденския нравствен блян, само че от страниците на неговата история българинът преоткрива и географските граници на своето Отечество – от Дунав до Тракия и Македония “, съобщи Румен Радев.
В словото си президентът изрече благодарност на Община Банско за организацията на възпоменателното събитие, както и на Българската православна черква, която в най-трудните времена за народа ни в годините на османско робство е съхранила нашата религия, паметта, езика и националната еднаквост на българите. Президентът приветства събралите се на площада в Банско младежи и изрази вяра, че те ще създадат по този начин, че в никакъв случай повече да не бъде задаван въпроса на Паисий „ Поради що се срамиш да се наречеш българин? “.
На Божествената Света литургия и на тържеството пред паметника на свети Паисий участваха президентът Румен Радев, кметът на Банско Иван Кадев и представители на общинското управление, посланикът на Р. Сърбия в София Н. Пр. доктор Желко Йович, генералният шеф на Българска телеграфна агенция Кирил Вълчев, регионалният шеф на Благоевград Валери Сарандев, представители на локалната и държавна власт.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР