Тържествени прояви по повод 30-ата годишнина от образуването на Чешката

...
Тържествени прояви по повод 30-ата годишнина от образуването на Чешката
Коментари Харесай

Чехия и Словакия честват 30 г. от нежния развод“

Тържествени прояви във връзка 30-ата годишнина от образуването на Чешката република се състояха в Прага, заяви през вчерашния ден организация ЧТК, представена през днешния ден от ТАСС и Българска телеграфна агенция.

В Братислава пък бе отпразнувана годишнината от суверенитета на Словакия, формирана по едно и също време с Чехия.

Чешката и Словашката република навършиха по 30 години на 1 януари. Те са правоприемнички на Чехословакия, в която двата народа живяха дружно съвсем 70 години - от 1918 до 1993 година, като се изключи Втората международна война (1939-1945 г.), когато хитлеристите сътвориха в Чехия и Моравия протекторат, а в Словакия - подвластна от Третия райх марионетна национално-клерикална страна.

Раздялата на Чехия и Словакия през последния ден на 1992 година влезе в историята като " гальовен бракоразвод ", отбелязва съветската организация.

Кулминация на сегашните празненства в Чехия бе проведената в понеделник от премиера Петър Фиала среща на политици, оглавявали чешкото държавно управление през последните три десетилетия. В нея участваха настоящият държавен глава Милош Земан и експрезидентът Вацлав Клаус, всеки от които е бил и министър председател.

По случай юбилея чешката филхармония изнесе концерт в пражкия замък " Рудолфинум ". На него участва словашкият министър председател Едуард Хегер, който дойде в Чехия, с цел да участва на деянията по отношение на годишнината. Освен това Хегер беседва с Фиала и с чешки министри.

Правителствата на Чехия и Словакия единомислещо дефинират връзките сред двете страни като образцови и ги сочат за образец на оптимално дейно междудържавно съдействие. Взаимодействието сред тях се развива във всички сфери - от социално-икономическата до тази на защитата.

Прага и Братислава отстояват общи ползи на международната сцена. Обикновените жители на Чехия и Словакия също считат, че времето е удостоверило целесъобразността на основаването на две обособени страни. От социологически изследвания излиза наяве, че те не съжаляват за разпадането на Чехословакия.

На челната фотография: Премиерът на Словакия Едуард Хегер (вдясно) и министър председателят на Чехия Петър Фиала
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР