Тържествен ритуал по полагане на военна клетва с военнослужещи от

...
Тържествен ритуал по полагане на военна клетва с военнослужещи от
Коментари Харесай

Военнослужещи от 5 бригадно командване и 2 механизирана бригада полагат клетва днес

Тържествен обред по полагане на военна клетва с военнослужещи от 5 бригадно командване и 2 механизирана бригада ще се състои през днешния ден пред Панорама „ Плевенска епопея-1877 година “.

Началото на тържествената церемонияе в 10:00 часа.

Свещеният обет на клетвата е антична и славна традиция. Тя води началото си от онази далечна и паметна година, когато конниците на Аспарух минават Дунава и се заклеват тази земя да бъде вечно българска. Няколко епохи по-късно, под знамената, борците за национално избавление и обединяване произнасят още веднъж заветни клетвени слова.

Съхранил в себе си духа, силата и мъжеството на най-хубавите свои воини, българският народ е отстоявал земята си, тъй като е схванал, че защитавайки Родината, в действителност пази себе си.

Отчитайки голямото значение на военната клетва, още при приемането през април 1879 година на главния закон на княжество България – Търновската конституция, нашите първи законотворци отделят в нея място и на този извънредно значим за бъдещото развиване на българската армияправен акт.

Военната клетва е най-важният церемониален обред в армията и по своята същина съставлява тържествено заричане, което се дава от всеки встъпващ в нейните редове. Едновременно с това тя е и значим законов и честен акт, присъщ за военната работа и предстоящ на категорично осъществяване от страна на персоналния състав на армията.

Военната клетва е церемониална клетва, която се дава от жител при повикване или влизане във въоръжените сили на неговата страна. С други думи, това е тържествена клетва за честност към Отечеството. От този миг нататък новобранецът става боец с всички отговорности и права, свързани с него. Млад човек получава формален статут на военнослужещ и занапред нататък всеки ден може да стои с оръжие в отбрана на Родината.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР