Търговците не могат да изискват от клиентите си да пазят

...
Търговците не могат да изискват от клиентите си да пазят
Коментари Харесай

КЗП: Потребителите не са длъжни да пазят търговските опаковки на битови уреди и техника, за да предaвaт рекламация

Търговците не могат да изискват от клиентите си да пазят опаковките на битови уреди и артикули за обзавеждане на дома, с цел да запазят правото си на претенция при пораждане на някакъв проблем с покупката. Това разяснява ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов за утринния блок на Канал 3, оповестиха от пресцентъра на КЗП.

Той добави, че сходна рекламация е противозаконна и Комисията се е произнасяла по проблема във връзка със сигнали на жители или по нейни акции. По думите му потребителят има единствено грижата да предяви претенция пред търговеца за дефектната стока, с цел да е ясно, че тя предстои на ремонт.

„ Никъде не е казано – нито в закон, нито пък в общите условия може да бъде държано сметка за опазване на опаковка”, изясни Маргаритов. „ Представете си в една къща или апартамент, в случай че би трябвало да пазите опаковките на всички артикули за бита или за дома, то Вие би трябвало да имате още най-малко две стаи”, добави той.

„ Вярно е, че от време на време търговците могат да кажат, че при превозването без опаковка са породени някакви недостатъци. Търговецът ще би трябвало да потвърди, в случай че претендира, че потребителят по нерегламентиран метод е влиял на стоката по този начин, че тя е дефектирала. Опаковката няма отношение. Въпросът е в чисто фактическите връзки във връзка на съответната претенция – какво ще бъде предявено като рекламация от страна на потребителя и какво ще бъде почетено от търговеца”, обясни Маргаритов.

Той направи и значимо конкретизиране – при предявяване на претенция в границите на първите шест месеца потребителят няма обвързване да потвърждава, че зародилият недостатък не е породен от него, той се смята за индустриален. Ако търговецът има сходни искания, той би трябвало да потвърди, че клиентът му е въздействал нерегламентирано върху стоката.

Комисията е парирала и опити на търговци на услуги да лимитират правата на потребителите, дадени им по закон. Например, на туроператори за повишение цената на пътуването или за смяна на основни условия във към този момент признатата от потребителя оферта директно преди заминаването.

„ Съгласно условията за закона, цената не може да бъде променяна по-малко от 20 дни преди старта на пътуването. Всички други основни условия – маршрут, транспортни средства, посещаване на забележителности, не могат да се трансформират по-малко от 10 дни преди тръгването”, осведоми ръководителят на КЗП. При проблем с пътуването срокът за претенция е 14 дни и той също не може да бъде съкращаван по никакви мотиви.

Маргаритов напомни, че след произнасяния на Комисията мобилните оператори към този момент имат право единствено на до три месечни такси до края на периода на контракта при предварително преустановяване. Телекомите не могат да основават и непотребни неудобства на клиентите си при предпочитание прекачване при различен оператор преустановяване на контракта, като да вземем за пример да изискват от тях да го завят посредством типови бланки, в тъкмо избран обект или на съответна дата.

"Намесата на КЗП е довела и до отстраняването на несправедливи ангажименти в общите условия на компаниите за бързи заеми за противозаконни такси и лихви. Срещу девет сдружения, които не са се съобразили с рекомендациите на контролния орган се водят групови искове. Потребителите обаче не би трябвало да не помнят, че даже изискванията да са правилни, тези заеми са скъпи ", обърна внимание Маргаритов. По думите му изчистването на общите условия на търговци от най-различни браншове от стопанската система от неравноправни клаузи е значимо, защото те биха могли да обиден безграничен кръг консуматори. „ Подобно на нелоялна процедура на огромна комерсиална верига, която би засегнала всичките нейни стотици хиляди клиенти, по този начин и неравноправна уговорка, да вземем за пример на телекомуникационен оператор, би могла да засегне милиони потребители”, уточни той.

През предходната година КЗП е разгледала над 100 контракта с общи условия с над 10 000 клаузи на естествените монополисти, телекомите, туроператори, застрахователи и така нататък Открити са към 500 неравноправни ангажименти, за които са взети ограничения за отстраняването им. „ Почти няма сфера в икономическия живот, в която потребителите да реализират всекидневен контакт с търговци и ние да не сме положили съответните старания за идентифициране на подобен вид проблеми и да не сме подхванали дейности за тяхното решаване”, сподели още Маргаритов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР