Търговците на природен газ апелират държавата да им изплати обезщетения,

...
Търговците на природен газ апелират държавата да им изплати обезщетения,
Коментари Харесай

Скъпата газ на кабинета Петков заплашва сериозно енергийната ни сигурност, предупреждават от АТППГВ

Търговците на природен газ молят страната да им изплати компенсации, с цел да не банкрутират

В края на предишния месец от Асоциация на търговците и производителите на природен газ и водород изпратиха писмо до всички органи на властта в страната, в което изясняват за проблемите в бранша и молят за незабавно правене на механизъм за финансова помощ за търговците на природен газ.

Припомняме, че по отношение на изключителната обстановка през предишното лято и влизането в действие на Плана за деяние при изключителни обстановки всички търговци на природен газ бяха принудени да закупят спомагателни количества природен газ, които бяха нагнетени в газохранилището в Чирен. Става въпрос за закупени и нагнетени към 500 млн. м³ природен газ, закупени при невиждано високи цени на природния газ, които през септември доближиха колосалните 353 лв/мвтч. За съпоставяне цената за февруари е 135 лв/мвтч.

„ Заради обстановката през лятото и взетите тогава от Правителството решения се наложи да купуваме неведнъж по-скъп природен газ, който се оказа излишен поради топлата зима. Всеки търговец на природен газ сега търпи големи загуби и на процедура газохранилището е блокирано. “ обявиха от АТППГВ.

От Асоциацията обясниха, че даже през януари, когато би следвало потреблението да е най-голямо, от газохранилището не е изтеглен нито един мегаватчас природен газ. Експертите обясниха, че по-меката зима благоприятства пазарите на природен газ в Европа, само че предизвестиха, че високите градуси слагат в сериозни условия доста търговци участници, които през лятото съзнателно са изпълнили уговорката си за нагнетяване на природен газ в Чирен.

От там припомниха и че в Германия и Англия има голям брой банкрути точно заради извънредно високите цени на пазара. По думите им не би трябвало да се позволява такова развиване у нас.

„ Многoкратно насочваме зов към Министерство на енергетиката и обществено, и посредством писмата си, че е извънредно време да бъде направен механизъм за финансово подкрепяне на търговците на природен газ в тази тежка обстановка. В контракта, който всеки търговец е сключил с преносния оператор Булгартрансгаз е записано, че в края на добивния интервал всички нагнетени количества от газохранилището би трябвало да се изведат, което даже сега е физически невероятно. А и по какъв начин си представяте да изхвърлим милиони левове на боклука? “ споделиха от АТППГВ.

От АТППГВ показаха, че има и други решения за излизане от обстановката, само че те не са целесъобразни. Те показаха, че съществува опция непотребните количества природен газ да бъдат изтеглени в идващите месеци и продадени с голяма загуба, което ще докара до всеобщи банкрути на търговци на природен газ. От друга страна, е допустимо газохранилището да бъде блокирано краткотрайно, тъй като то е от основна значимост за енергийната сигурност на България.

„ Каквото и да е решението, то би трябвало да бъде взето от страната, а колкото повече се чака, толкоз повече казусът се задълбочава! Ако решим да продаваме скъпия газ на нашите клиенти, евентуално ще доведем и тях до банкрут. “ споделиха от АТППГВ.

От Асоциацията показаха за образец огромните индустриални клиенти и топлофикациите на природен газ, които не биха могли да платят сходна цена за природен газ и в случай че им се наложи, евентуално ще банкрутират.

„ Ако не банкрутираме ние, ще банкрутират други! Къде е смисълът? Държавата би трябвало да се намеси и да реши казуса доста бързо! “ споделиха от АТППГВ.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР