Търговците на горива да се регистрират в Министерството на икономиката,

...
Търговците на горива да се регистрират в Министерството на икономиката,
Коментари Харесай

Обезпечение до 500 хил. лв. и образователен ценз ще се изискват от търговците на горива

Търговците на горива да се записват в Министерството на стопанската система, да дават финансови обезпечения в интерес на страната, а формалните им представители да имат учебен ценз и застрахователен стаж, планува план на нов Закон за административното контролиране на икономическите действия, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис. Вносители на законопроекта са Емил Димитров - Ревизоро и депутати от всички парламентарни групи - Обединените патриоти, ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и Воля, се вижда от уеб страницата на Народното събрание.

В претекстовете към плана се споделя, че задачата на нормативния акт е да се понижи сивият бранш, да се увеличи събираемостта на митата, налозите и акцизите и да се обезпечи лоялна конкуренция на пазара.

Според създателите на законопроекта ограниченията за битка с контрабандата не съумяват да я унищожават поради неналичието на световен метод - Националната организация за приходите и организация " Митници " работят с общо законодателство, което контролира голям брой действия без да регистрира спецификата им.

Авторите на плана са проучили законодателството на Гърция, Турция, Полша, Чехия и на тази основа оферират регистрационен вместо по-тежкия лицензионен режим.

Предвижда се законният представител на сдружението - търговец на едро, да има висше обучение и застрахователен стаж от най-малко 5 година, а за търговците на дребно - приблизително обучение и 3 година застрахователен стаж. Целта на това условие е да се приключи прехвърлянето на такива сдружения на необразовани хора.

Отделно се вкарват условия за минимални складови наличия и инфраструктура, тъй като по данни на Национална агенция за приходите компании с ниска капитализация и без инфраструктура са най-честите на рушители в бранша.

Проектът планува фирмите, работещи на този пазар, да дават финансово поръчителство в интерес на министъра на стопанската система, с което те подсигуряват бъдещи обществени вземания. Липсата на сходно поръчителство води към сегашния миг до осъществяване на съществени измами и нарушавания, оставащи ненаказани заради потреблението на правни начини, които вършат на практика невероятно събирането на наложени наказания, пишат вносителите.

Гаранцията за търговците на едро е 500 хиляди лева, за дистрибуторите на бутилки с втечнени нефтени газове - 100 хиляди лева, за търговците на дребно с петрол и нефтопродукти, както и за пълнене на бутилки с втечнени нефтени газови отвън данъчни хранилища - по 20 хиляди лева

Глобите за активност без регистрация доближават 250 хиляди лева като при наново нарушаване сумата се удвоява.

Предвижда се основаване на обществен указател на издадените регистрации.

С цел да не бъдат затруднявани земеделските прозводители, за тях е планувано изключение и специфичен статут.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР