Търговците на дребно продължават да повишават цените на горивата дори

...
Търговците на дребно продължават да повишават цените на горивата дори
Коментари Харесай

2022-ра може да е последната година с ниски цени на горивата

Търговците на дребно не престават да покачват цените на горивата даже когато следва да ги понижат в сходство с понижаващите се цени на петрола на едро, твърди организацията за автомобилни услуги RAC. В отговор на опасенията, свързани с новия вид Omicron на ковид, петролът поевтиня с към 10 $ за барел през предходната седмица, само че както в България, по този начин и в цяла Европа това не докара до сензитивно по-ниски цени за потребителите.

Оказва се, че страната ни е една от дребното, усетили някакво понижение в последните няколко дни. Масовата цена на горивата в България падна с 2 до 3 стотинки за литър. В редица страни от Европейски Съюз обаче, разликата не е със знак минус и през последната седмица приблизително за общността цените са скочили с 3,2%, демонстрира разбора на RAC.

Според отчета, това повишаване на цените на бензина е " изцяло безпричинно ", като по-големите търговци на дребно вършат " шокираща " облага. По-специално RAC уточни огромните вериги бензиностанции като провинен и съобщи, че е трябвало да понижат цените, само че вместо това са ги нараснали „ излишно “. Търговците на дребно ще осъществят рекордни облаги през тази година, а рецесията с горивата ще продължи, е другата констатация.

Задаващата се 2022-ра пък може да е последната година на на ниска цена бензин, дизел, пропан-бутан. На процедура поради предлагания от европейските институции метод на облагане на горивата през 2023 година се чака образуване на така наречен административно повишаване, което

за България се пресмята на към 1,00-1,10 лв. на литър без Данък добавена стойност за всички горива.

Намерението е заложено в пакета " Готови за 55 ".

На този декор срокът за транспониране на директивата от страна на България е 2023 година Тоест би трябвало да се случи в границите на идната година. На процедура България ще бъде най-засегнатата страна, защото е и с най-малки благоприятни условия и с доста огромна част енергийно оскъдно население. Директивата не дава опция за дерогация. Към това би трябвало да се прибавят условията за внедряване на ВЕИ в превоза, което значи 26% оскъпяване за притежателите на бензиностанции. Съответно това ще се трансферира върху цените на горивата.

При включване и на директивата за енергийната успеваемост, и на новите условия за енергийна инфраструктура, излиза, че

цените на актуалните горива ще се оскъпят като цяло от 150% до 200%.

Предвид обстоятелството, че към момента няма дефинитивни решения, тези калкулации може да се окажат прекомерно оптимистични. Все отново има някаква вяра за отсрочване на този забързан ход на Европейската комисия поради обстоятелството, че освен България, а и други страни се оказват в неспособност за осъществяване на тези забързани условия.

Въпреки това, съгласно Живодар Терзиев - ръководител на Българската петролна и газова асоциация (БПГА), е допустимо по Коледа да зареждаме по-евтино гориво поради спада в цените на интернационалните пазари. " В момента сме в интервал на пик и плато. Ако обстановката се резервира и няма възобновяване на цената, може да чакаме по-ниски цени в средата или към края на декември ", изяснява ръководителят на БПГА.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР