Търговците на дребно по света губят над 100 милиарда долара

...
Търговците на дребно по света губят над 100 милиарда долара
Коментари Харесай

Търговците на дребно по света губят 100 млрд. долара годишно от измами на клиентите си

Търговците на дребно по света губят над 100 милиарда $ пропуснати доходи всяка година заради измами на консуматори, сочи изследване на компанията за битка с измамите Riskified, представена от Блумбърг.

Като част от изследването Riskified организира допитване измежду 300 търговци на дребно от разнообразни страни. Приходите на всеки участник в изследването надвишават 500 милиона $.

Редица компании означават възходящ брой нарушавания на разпоредбите за търговия на дребно от клиенти. Най-често срещаните случаи включват лъжливи връщания, потребление на подправени сметки за приемане на голям брой отстъпки и потребление на ботове за закупуване на продукти с лимитирано издание за препродажба на по-висока цена.

Така една от фирмите, участващи в изследването, е изгубила повече от 14 милиона евентуални доходи за една година заради дейностите на 4 хиляди безскрупулни клиенти, които са основали 137 хиляди акаунта, с цел да се възползват от 35-процентната отстъпка, налична при първата им покупка в магазин.

Друг търговец на дребно е изгубил повече от 3.5 милиона $ през първото тримесечие на тази година, откакто дребна група серийни измамници са съумели да употребяват промоционални кодове за 35% до 50% отстъпка няколко пъти.

Около 90% от фирмите, участващи в изследването Riskified, означават, че удобните политики за връщане и разнообразни промоции, ориентирани към стимулиране на продажбите и повишение на лоялността на клиентите, са значима част от тяхната бизнес тактика.

Въпреки това, възходящата корист с сходни благоприятни условия през миналата година са нанесели доста обилни вреди на болшинството от търговците на дребно (55%) и ги и са били принуди да преразгледат политиките си във връзка с потребителски насочени предложения на фона на към този момент високите разноски.

В отговор на измамите фирмите стягат контрола върху държанието на клиентите. По-специално, 65% от интервюираните са споделили, че ръчно обработват по-голямата част от поръчките за връщане на артикули, макар високата цена и трудоемкостта на този развой.

ThredUp, която има верига магазини за артикули втора ръка, от своя страна е основала специфичен екип за битка с измамите, който следи сметките и ревизира друга информация за клиентите. Освен това, ThredUp неотдавна показа стратегия, която разрешава на клиентите да получават заем за бъдещи покупки в подмяна на невръщане на закупени преди този момент продукти.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР