Търговците на дърва за огрев се възползват от това, че

...
Търговците на дърва за огрев се възползват от това, че
Коментари Харесай

МЗХГ: Дървата за огрев поскъпват заради презапасяване на населението

Търговците на дърва за огрев се възползват от това, че част от популацията купува по-големи количества от нужното, което подвига цените за крайните консуматори. Това излиза наяве от известие на уеб страницата на Министерството на земеделието, храните и горите.

Традиционно, през този интервал на годината се следи нараснало търсене на дърва за огрев, без значение от отправените апели от страна на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) към популацията да се достави с нужните им количества дървесина за отопление през пролетно-летния сезон. Тогава търсенето не е толкоз огромно, цените от търговците са по-ниски, както и за просушаване на дървесината, надлежно запазване чистотата на атмосферния въздух, написа в известието.

Предвид възходящите цени на останалите енергоносители в последните месеци, част от популацията се насочва или връща към закупуване на дърва за огрев в по-големи количества от нужните им, което неизбежно оказва напън върху пазара, от който се възползват търговците посредством повишение на крайните цени до потребителите, показват от земеделското министерство.
 Цените на дървата за огрев няма да скачат Цените на дървата за огрев няма да скачат
Цените на дървата за огрев у нас няма да скачат през тази година, макар нарасналото търсене. Това стана ясно по време на работна среща...

Независимо от това, през актуалната година държавните горски предприятия са определили общо 1,054 млн. пространствени куб. м. за директни продажби на популацията, като при пет от общо шестте държавни горски предприятия плануваните за даване количества надвишават регистрираните осъществени за миналата 2020 година – общо със 140 хиляди пространствени куб.м, с което се подсигурява облекчаване потребностите на локалното население. В случай на нужда държавните горски предприятия имат подготвеност да дават и спомагателни количества дърва за огрев.

Въпреки нарасналото търсене, цените на дървата са сходни с миналогодишните. Най-търгуваните широколистни дърва се оферират за персонална приложимост от горски склад на цени сред 37 лв. и 48 лв. за тримерен пространствен метър без Данък добавена стойност, иглолистните дърва – сред 24 лв. и 36 лв. без Данък добавена стойност за другите териториални поделения и се дефинират от характерните условия на региона, отдалечеността на сечището от обитаемото място и разноските за рандеман.

Продажната цена на дървата за огрев, добивани от самите лица за лични потребности, е в границите от 5 лв. до 22 лв. за иглолистни дърва без Данък добавена стойност за тримерен пространствен метър и надлежно от 12 лв. до 28 лв. без Данък добавена стойност за тримерен пространствен метър за широколистните дърва.

Повишение на цената се регистрира при компаниите, които транспортират дървесината, и върху които МЗХГ не е в пълномощия и не упражнява надзор, показват от министерството.

Добивът на дървесина от горските територии се прави от търговци, регистрирани в обществения указател на Изпълнителна организация по горите. Добивът може да се прави независимо от физически лица в личните им гори, както и от физически лица, закупили стояща дървесина на корен за персонална приложимост от държавни или общински гори без право на продажба. Добитите дърва следва да бъдат превозени единствено до адреса на лицето, посочено в листата на правоимащите лица, като същото няма право да ги продава или дава.
 Дървата за огрев нарастват или изчезват от пазара Дървата за огрев нарастват или изчезват от пазара
Ако страната дава на локалното население дървесина на цена към 50 лв. на кубик с доставката, то предприятията към този момент са подготвени д...

До момента посредством директни продажби на физически лица са осъществени дърва за огрев в размер на 640 хиляди прочие куб.м. за облекчаване потребностите на 88 000 броя семейства. От тях посредством продажби от краткотраен горски склад са осъществени 454 хиляди прочие куб. м., а останалите 186 хиляди прочие куб. м. са от продажби на корен. Наличните добити дърва на краткотраен горски склад или централен склад за продажба от държавните горски и ловни стопанства на физически лица по описи от кметствата към днешна дата възлизат на 15 000 пространствени куб. м., написа в известието.

Важно е да се означи, че Законът за горите планува даването на дърва за огрев на физически лица за персонална приложимост, без право на продажба, да се обезпечава предпочитано от горските територии, благосъстоятелност на общината, в която е непрекъснатият им адрес, и едвам когато това е невероятно – от горските територии, държавна благосъстоятелност.

Цялостната организация за снабдяването на популацията с дърва за огрев от общинските гори се реализира съгласно Годишния проект за прилагане на дървесина. Той се изготвя в сходство с нормативните условия на Закона за горите и подзаконовите нормативи. Кметът на общината утвърждава предели за рандеман на строителна дървесина и дърва за горене за обитаемоте места на територията на съответната община. Съгласно одобрените предели, общинските кметове изготвят описи по одобрен пример.

Независимо, че над 130 общини имат лични гори, едвам 15 общини задоволяват напълно потребностите на живущите от дърва за огрев от общинските гори. Общините не вършат поръчки към горските предприятия, а посредством описи, предоставени от кметовете на обитаемоте места, съгласно опциите на държавните горски и ловни стопанства, се дефинират количества за директни продажби от стопанствата на популацията по ценоразпис на преференциални цени.

Освен количествата, предоставени посредством директни продажби от държавните горски и ловни стопанства за облекчаване потребностите на локалното население по описи предоставени от кметовете, към 27 октомври 2021 година държавните горски предприятия, посредством техните териториални поделения, са осъществили продажба на общо 1 милион и 507 хиляди плътни куб. метра дървесина от категорията „ дърва “ (2 милиона и 685 хиляди пространствени куб. м.) на юридически лица и еднолични търговци, посредством които те също доближават на свободния пазар, прибавят от земеделското ведомство.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР