Търговци, собственици на онлайн магазини и ресторантьори протестираха пред министерството

...
Търговци, собственици на онлайн магазини и ресторантьори протестираха пред министерството
Коментари Харесай

Недоволство и протест срещу новите данъчни правила

Търговци, притежатели на онлайн магазини и ресторантьори стачкуваха пред министерството на финансите против новите данъчни правила, които ги задължават да подменят софтуера си за ръководство на търговията с нов, който ще даде цялостен достъп на Национална агенция за приходите до базата им данни. Те се притесняват, че данъчните могат да злоупотребят с сензитивна фирмена информация, по тази причина желаеха прецизиране на текстовете и отсрочване на периода за въвеждане на новите фискални правила, който е до края на януари.

Собственици на онлайн магазини обявиха, че новият фискален програмен продукт е несъответстващ с техните търговски уеб сайтове.
Пламен Нанков, търговец: Огромна част от електронните магазини са на отворени платформи с отворен код. Те няма по какъв начин да бъдат преведени в режим затворен код. Какво би трябвало да създадат тогава магазините- да затворят?! Или никой нищо не знае.
Търговците не са съгласни и да влагат 5-цифрена сума в новия търговски програмен продукт.
Радостина Хлебарова, търговец: Проблемът е, че няма задоволително време и има прекалено много елементи от наредбата, които се трансформират в придвижване и няма време за реакция за елементарния, дребен търговец, изключително.
Част от доболничната помощ също ще би трябвало да работи с новия търговски програмен продукт. До 31януари новите данъчни правила би трябвало да бъдат въведени и от общопрактикуващите лекари. Те обаче имат запаси.

Въпреки че отпадна първичното условие компютрите на джипитата да са непрекъснато свързани с Национална агенция за приходите, остана задължението персоналните лекари да конфигурират програмата, който дава цялостен достъп на данъчните за онлайн инспекции, когато и да е.
Д-р Константин Ангелов, общопрактикуващ доктор: Новата разпоредба на НАП-Система за ръководство на комерсиалните обекти- СУБТО, по този начин наречената, не е подобаваща за използване при общопрактикуващите лекари, т.к. това може да докара до откриване на персоналните данни на нашите пациенти в Национална агенция за приходите и въпреки всичко би трябвало да има отбрана на персоналните данни.
Експерти по киберсигурност упорстват да се увеличи контрола върху данъчните, които ще работят с сензитивна фирмена и персонална информация при техните инспекции.
Павел Георгиев, Българска асоциация на сертифицираните етични хакери: Що се отнася до чиновниците в Национална агенция за приходите, наложително би трябвало да има някакво равнище на достъп до съответните данни. Трябва да има проследяемост- кой, по кое време, какви данни е бил достъпвал, с цел да може при някакви злоупотреби в бъдеще, не споделям, че това че се чака, само че въпреки всичко при някакъв теч, да може да се ревизира къде, по какъв начин, за какво и каква е била повода за съответното приключване на данни или корист с тях. Киберекспертите приканих и за повече ограничения за отбрана въз основата данни в Национална агенция за приходите.
От Комисията за отбрана на персоналните данни увериха, че няма заплаха чиновници на Национална агенция за приходите да злоупотребят с сензитивна фирмена информация. Според Комисията, новите данъчни правила ще завишат контрола върху активността на Национална агенция за приходите.
Венцислав Караджов, ръководител на КЗЛД: Вече ще има и съответна електронна диря, кой чиновник на Национална агенция за приходите, по кое време е влезнал в системата, какво е ревизирал, кои тъкмо персонални данни е обработил, за каква тъкмо инспекции. Така че в противен случай, сигурността за култивиране на данните да бъде повишена, а не занижена.
От приходната организация оповестиха за " По света и у нас ", че няма да има удължение на периода за въвеждане на новите данъчни правила, който би трябвало да влязат в действие на 1 февруари.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР