Търговци слагат във фризера залежалото след Великден агнешко и се

...
Търговци слагат във фризера залежалото след Великден агнешко и се
Коментари Харесай

Празнични измами: Пробутват за Гергьовден агнешкото от Великден

Търговци поставят във фризера залежалото след Великден агнешко и се готвят да го продадат на Гергьовден. За това сигнализира пред „ Телеграф “ шефът на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев.

По думите му Българската организация за сигурност на храните би трябвало да вземе ограничения, с цел да не се подвеждат по този метод потребителите.

Заради високите цени българите този Великден са купили по-малко количество агнешко. Както „ Телеграф “ писа, проектите на НОКА бяха за Възкресение и Гергьовден да бъдат продадени към 500 000 хиляди агнета.

Потреблението обаче е спаднало, призна Караколев и уточни, че точна равносметка ще има, като мине и Гергьовден. Но занапред може да се каже, че понижението е с най-малко 10%.

Разфасовки

Производители на агнешко и търговци разясняват, че този Великден българинът е минал на по-малки разфасовки. Ако до момента една компания си е взимала цяло агне, тази година си е купила половин. Ако преди едно семейство си е купувало бут или плешка, този Великден е поставило на масата си единствено котлети.

Инфлацията във всички сфери на стопанската система, растежът на цените на агнешкото и масираният импорт от Македония са главните фактори да се свие потреблението на българското агнешко, разяснява още Караколев.

Очакване

Той чака цените на мръвките за Гергьовден да не бъдат по-високи от тези за Великден, даже да има леко намаляване. Това зависи от политиката на търговеца – някои може да не ги смъкват, само че други може да го създадат, уточни шефът на НОКА.

Справка в седмичния ценови разбор на Министерството на земеделието демонстрира, че цената на агнешкото в седмицата след Великден леко е спаднала.

Непосредствено преди празника огромните вериги са продавали бута приблизително по 21,63 лв. за кг, а към края на април цената е паднала към този момент на 21,53 лв..

При плешката понижението е от 20,16 лв. на 19,64 лв. за кило. Потребители обаче сигнализират, че с приближаване на Гергьовден цената на мръвките още веднъж е поела нагоре. Междувременно една от огромните вериги пусна агнешко на промоция с 30% понижение.

Много от по-малките търговци, при които не са останали залежали количества от Великден, пък споделят, че нямат желание да зареждат още веднъж поради слабото търсене./блиц.бг

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР