Търговци отчитат сериозен ръст на вноса на стари дизелови коли

...
Търговци отчитат сериозен ръст на вноса на стари дизелови коли
Коментари Харесай

Дизелови автомобили втора ръка тръгнаха от Западна Европа към България

Търговци регистрират сериозен растеж на вноса на остарели дизелови коли от Западна Европа към България. Заради възбраните и рестриктивните мерки за каране на остарели дизелови коли по пътищата на доста градове в Западна Европа - износът им към България пораства.

Всяка трета остаряла кола от износа на Италия да вземем за пример доближава до автокъщите с коли " втора употреба " у нас. Докато търсенето на нови коли на дизел в Европейски Съюз понижава с 18 % през предходната година, у нас то се резервира, заяви Нова телевизия.

В момента колите на дизел, които се движат по пътищата в страната, са 1 210 000. На бензин карат 1 340 000 водачи у нас. По данни на търговците в Германия - в автокъщите залежават към 350 000 коли на дизел със стандарт Евро 5 на стойност над 5 милиарда евро. Средно всеки автомобил престоява към 106 дни преди да бъде продаден.

Доскоро дизелите бяха най- публикуваните коли по пътищата на Италия. Заради рестриктивните мерки обаче - дизелите минаха в категорията на най- нежеланите. " Дизелът в Италия умира и това не е единствено италиански проблем, а европейски. От 2018-та доста райони тук, в Италия, не разрешиха достъпа до центъра на градовете за дизелови коли. Въпросът е - къде отиват старите дизелови коли - в Близкия Изток, третия свят и Източна Европа, където законите не са толкоз строги във връзка с замърсяването ", разяснява Джузепе Гамбакорта - автоексперт в Италия.

В момента 80 % от вносът на коли втора употреба у нас идва от Италия. Средно за година от тази страна към България се изнасят към 140 000 автомобила - като 65 % от тях са дизел. " Засега вратата към нас е отворена - няма механизми, по които да се лимитират тези коли да дойдат ", сподели Цветелина Цанева от Асоциация на вносителите на коли.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР