Търговският регистър се е превърнал в касичка на финансовия министър

...
Търговският регистър се е превърнал в касичка на финансовия министър
Коментари Харесай

Търговски регистър се превърна в касичка на Горанов, пишат 64 адвокати до Мая Манолова

Търговският указател се е трансформирал в касичка на финансовия министър Владислав Горанов, пишат 64 юристи до националния омбудсман Мая Манолова и упорстват за законодателни промени след съвещания с гилдията. Манолова ще разиска проблемите, с които се сблъскват юристите, на среща в понеделник с подписали отвореното писмо, оповестиха от пресцентъра на омбудсмана в отговор на питане от OFFNews.

Ето и текста на писмото:

Отворено писмо

Уважаемо г-жо Манолова,

Обръщаме се към Вас, защото нашият върховен управителен орган не подхваща никакви съответни ограничения, не съумява да следи събитията, а нормално бяга след тях, както в тази ситуация със ЗМИП (Закон за ограниченията против изпиране на пари - бел. ред.), с което не пази правата на гилдията ни, а оттова - косвено и на жителите, които ние по закон представляваме.

Не се обръщаме и към министъра на правораздаването, който е принципал на институцията, тъй като новият министър е някогашен ръководител на правна комисия към Народно събрание (Народно заседание - бел. ред.), на който с сътрудниците написахме писмо, в което непосредствено му декларирахме, че правото, което създава в Народно събрание не кореспондира с общоприетите правни правила и правила и оттова следва, че той самият не схваща или не желае да разбере нашите претенции.

Г-жо Омбудсман, от доста време длъжностните лица по регистрация в Търговски указател (ДЛР) употребяват практики на ръба на закона, от които у гилдията ни и у клиентите ни остава чувството, че в Търговски указател се работи главно за събиране на такси и количество направени преписки , тъй като на това е учредено спомагателното материално стимулиране на длъжностните лица по регистрацията.

Докато регистрацията на компании и измененията по техните партиди бяха в окръжните съдилища, делото се разпределяше на един арбитър и в случай че той откри пропуски в показаните документи, разпорежда какво още е належащо да се добави и след осъществяването на напътствията му вписва по партидата на сдружението декларираните промени.

С въвеждането на Търговски указател това стана невероятно, тъй като откакто едно ДЛР е написало инструкции, друго ДЛР преглежда и се произнася по поисканите от предходното ДЛР документи и постановява отвод, без да се интересува, че напътствията на сътрудника му са изпълнени.

Зачестиха парадоксите да се дават инструкции на напътствията поредно по едно заявление от две разнообразни длъжностни лица по регистрацията.

Регистърното произвеждане се е трансформирало в машина за производство на отводи от регистриране на декларираните фирмени промени. Безконтролно и безнаказано се издават спорни отводи и инструкции, невъзможни за осъществяване. Изисква се от заявителя наложително да показа организационен акт със заличени персонални данни, а в това време на самия уебсайт на ТР написа, че заявявайки персоналните си данни обществено, се смята, че заявителите са ги дали непринудено.

Налага ни се да потвърждаваме обществено известни обстоятелства - че Маршалови острови имат сътрудник в Пирея, където е подложен щемпел „ Апостил “.

Уважаема г-жо Омбусдсман, от несъстоятелните и своеволни дейности на ДЛР страдаме ние и нашите клиенти - жители на Р България.

За нас е невероятно да работим и изпълняваме добросъвестно отговорностите си на юристи . В случай на отвод би трябвало да апелираме дейностите на длъжностните лица по регистрацията, само че това обжалване лишава време, което за търговеца е финансова загуба, която не може да бъде възмездена по никакъв метод. Той би трябвало да заплати наново държавна такса и да подаде същите документи или да подаде тъжба и да чака разглеждането на отхвърли от Окръжния съд по седалището на сдружението, което може да се проточи няколко месеца, а комерсиалният оборот постанова да се направи по-бързо декларираната за регистриране смяна.

Дори и при анулиран отвод от съда НЕ съдебна експертиза ПРИСЪЖДАТ разходи.

Върховен административен съд също приема в последните си решения, че разноските, направени в тези производства, не могат да се търсят и по ЗОДОВ (Закон за отговорността на страната и общините за вреди - бел. ред.), т.е те по никакъв метод не могат да бъдат възмездени за изгубеното време или финансови средства.

Ние, представляващите жителите, не сме в положение с тази законова уредба и използването ѝ от ДЛР да защитим правата и ползите им.

Г-жо Омбудсман, молим към Вас да предложите законодателни промени на вниманието на депутатите, които да постановат идентична процедура и да не дават опция за произволи на ДЛР в Търговски указател.

Настояваме да бъдат признати и законодателни промени, които да дават опция да се постановат санкции на ДЛР, които попречват регистърното произвеждане съзнателно, с користната цел за повече събиране на такси за Агенция по вписванията .

Наложително е да бъде въведена дисциплинарна и административно-наказателна отговорност за ДЛР, която да ги възпира от дейности, които съставляват очевидна корист с правата на жителите и представляващите ги от адвокатската колегия.

Ние сме длъжни да защитим правата на клиентите си и достойството на правото, а Вие - правата на жителите.

Писмото беше оповестено във Facebook от варненската адвокатка Стела Николова, а под него могат да се прочетат и имената на подписалите 64-има.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР