Търговският излишък на еврозоната се разшири през ноември до 8-месечен

...
Търговският излишък на еврозоната се разшири през ноември до 8-месечен
Коментари Харесай

Разширяване на търговския излишък на еврозоната въпреки поскъпващото евро

Търговският остатък на еврозоната се разшири през ноември до 8-месечен връх, защото повишаването на износа на артикули надвиши увеличението на вноса макар по-скъпото еврото, демонстрират данни на Евростат.

Според европейската статистика комерсиалният остатък на еврозоната на сезонно-некоригирана база се увеличи през ноември 2017-а година до 26,3 милиарда евро от 18,9 милиарда евро месец по-рано и над остатък за 23,8 милиарда евро година по-рано.

Трябва да се има поради, че търговката агресия съответствува с новото солидно повишаване на еврото по отношение на щатския $, като през ноември комерсиалният остатък на еврозоната се оказва най-големият от март 2017-а година насам, когато беше в размер на 28,7 милиарда евро. Подобряването на комерсиалния баланс беше предизвикано от повишаване на търсенето на създадените от еврозоната артикули от останалата част на света, което значително компенсира по-високият размер на вноса в единния валутен блок. В рамките на ноември износът от еврозоната се усили със 7,7% на годишна база, до момента в който вносът набъбна със 7,3 на 100.

В рамките на първите единадесет месеца на 2017-а година износът на артикули от еврозоната се усили на годишна база със 7,5% до 2,0097 трлн. евро, до момента в който вносът за същия интервал набъбна с 10,1% до 1,7965 трлн. евро, вследствие на което районът на единната валута регистрира търговски остатък в размер на 213,1 милиарда евро по отношение на положителен търговски баланс за 237,7 милиарда евро през интервала януари - ноември 2016-а година.

Позитивният баланс на еврозоната при интернационалната търговия със артикули бележи усъвършенстване и на сезонно-коригирана база, нараствайки през ноември до 22,5 милиарда евро от 19,0 милиарда евро през октомври. Само в границите на ноември износът от еврозоната се увеличи с 3,4% до 187,1 милиарда евро, до момента в който вносът набъбна по-скромно с 1,6% до 164,6 милиарда евро.

Въпреки, че данните за търговията могат да бъдат много волатилни на месечна база, разширението на търговия остатък през ноември е като че ли сигнал, че повишаването на еврото на валутните пазари към момента не се отразява отрицателно на износа на еврозоната. Днешните данни на Евростат са в поддръжка на запазването на добра икономическа агресия в района на единната валута през последното тримесечие на миналата година.

В рамките на целия Европейския съюз износът на артикули е повишен през ноември с 6,8% по отношение на година по-рано, достигайки 167,2 милиарда евро, до момента в който вносът от останалия свят се е повишил с 5,4% на годишна база до 159,2 милиарда евро. В резултат на това, 28-те страни - членки на Европейски Съюз са отчели остатък от 8 милиарда евро при търговия със артикули с останалия свят по отношение на остатък за 5,5 милиарда евро през ноември 2016-а година.

За първите единадесет месеца на предходната година от Европейски Съюз са били изнесени артикули за 1,7166 трлн. евро (повишение с 8,7% на годишна база), като в това време са били импортирани артикули за 1,7045 трлн. евро (също покачване с 8,7%). По този метод Европейски Съюз реализира търговски остатък за посочени интервал от 12,1 милиарда евро по отношение на положителен търговски баланс за 11,3 милиарда евро през януари - ноември 2016-а година. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР