Търговските вериги ни мамят с цената на прясното мляко, става

...
Търговските вериги ни мамят с цената на прясното мляко, става
Коментари Харесай

Търговците яко ни посичат с цената на млякото

Търговските вериги ни мамят с цената на прясното мляко, излиза наяве от данни на държавния уебсайт foodprice.bg. През последните два месеца изкупната цена на млякото понижава, написа Труд бг.

Има значително намаляване и на цената на прясното мляко на едро. Но смяна на цените в магазините съвсем няма.

В интервала от 15 март насам изкупната цена на млякото се е намалила от 1,07 лева на 0,94 ст. за литър. Фермерите получават приблизително с 13 ст. по-малко за всеки литър мляко.

Още по-голямо е понижението на цените в търговията на едро. В рамките на близо два месеца цената на прясното мляко на едро се е намалила от 2,58 лева на 2,26 лева за литър. Това намаляване от 32 ст. на литър демонстрира, че при търговията на едро има конкуренция на пазара.

Същевременно цените на прясното мляко в магазините остават съвсем без смяна. От 3,55 лева за литър на 15 март цените са намалени до 3,52 лева за литър, демонстрират последните данни на държавния уебсайт.

Оказва се, че от поевтиняването на млякото при търговията на едро печелят комерсиалните вериги, а понижението на цените за клиентите на веригите е единствено жълти стотинки.

Сред аргументите за понижението на изкупната цена на млякото е, че през последните месеци има значително поевтиняване на фуражите.

Оказва се, че намаляване на цените има при съвсем всички по веригата - производители на фуражна пшеница, производители на мляко, млекопреработватели. Но при комерсиалните вериги понижението на цените е незабележимо.

Това е измежду главните аргументи инфлацията в страната да е към два пъти по-висока от междинната за страните от Европейски Съюз.

Прясното ни мляко е най-скъпо по отношение на останалите страни от Европейски Съюз, за които има данни на държавния уебсайт за сравняване на цените.

У нас литър прясно мляко коства приблизително 3,52 лева В същото време в Словения е 2,38 лева, в Хърватия е 2,39 лева, в Германия е 2,51 лева, а във Франция е 2,68 лева за литър. Оказва се, че в тези четири страни прясното мляко коства с към левче по-евтино в сравнение с у нас.

При състояние, че в Германия и Франция заплатите за няколко пъти по-високи. Това се отнася освен за заплатите на потребителите, които купуват млякото, а и за възнагражденията на хората, които работят във фермите, карат камионите с мляко и подготвена продукция, работят в склада или в магазина за продажба на дребно.

Разходите за заплати на всички компании по веригата от полето до трапезата на хората в България са по-ниски в сравнение с в Германия и Франция, само че потребителите у нас заплащат по-висока последна цена.

Прясното мляко в България коства повече и в сравнение с в Румъния, където е 2,75 лева за литър, по-скъпо е и в сравнение с в Гърция - 3 лева, и Австрия - 3,04 лева

Любопитно е, че в границите на пет седмици междинната цена на прясното мляко в България като че ли е закрепена - стои 3,55 лева за литър, и едвам през последния месец има спад с 3 ст.

В същото време изкупната цена на млякото е намаляла с 13 ст. за литър, а цената на прясното мляко на едно се движи нагоре и надолу.

Цената на едно от 2,58 лева нараства на 2,63 лева, а по-късно се намалява до 2,46 лева (с близо 20 ст.). След това още веднъж леко нараства, а през последните четири седмици цената устойчиво понижава. Но тези съмнения в цените на едро не оказват въздействие върху цените на дребно в комерсиалните вериги.

Високите цени водят до стесняване на потреблението

Хората лимитират извършването на покупки

Най-голям е спадът при продажбите на дрехи 

Продажбите на текстил, облекла, обувки и кожени произведения през март са с 8,8% по-малко по отношение на предходния месец.

В резултат на високите цени хората започнаха да лимитират извършването на покупки. За втори следващ месец има спад на оборотите при търговията на дребно, демонстрират данни на Националния статистически институт. През март продажбите в търговията на дребно са намалели с 0,6% по отношение на предходния месец, откакто през февруари имаше спад с 1 на 100.

Преди интервала на високата инфлация всеки месец с повишаването на приходите на хората имаше и растеж на оборотите при продажбите на дребно. Което беше добре за търговците. През последните месеци обаче очевидно доста хора отхвърлят да купуват скъпите артикули в магазините.

През март има спад на продажбите на дребно както на нехранителни артикули (без търговията с автомобилни горива и смазочни материали) - с 1,6%, по този начин и при търговията с храни, питиета и цигари - с 0,5%.

Само в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали има нарастване - с 2,2%. Но през март горивата за колите поевтиняха.

При нехранителните артикули има спад на продажбите на дребно на текстил, облекла, обувки и кожени произведения - с 8,8%, и при търговията с битова техника, мебели и други артикули за дома - с 1,2%. При питателните артикули спад на продажбите има както в огромните търговски вериги, по този начин и в дребните профилирани магазини за храни.

Пазар

Киселото мляко леко поевтиня

В Германия дават по-малко 

Киселото мляко поевтиня през последните месеци, демонстрират данни на държавния уебсайт за цените. Киселото мляко от 3,6% в кофички по 400 гр. преди близо два месеца е коствало приблизително 1,69 лева, а съгласно последните налични данни цената му се е намалила до 1,56 лева

Това евентуално е резултат от понижаването на изкупните цени на млякото. Цената на прясното мляко обаче е съвсем без смяна.

Въпреки поевтиняването, киселото ни мляко остава по-скъпо от това в Германия, където същият грамаж коства приблизително 1,48 лева

Любопитно е, че у нас даже оризът е по-скъп в сравнение с в редица страни от Европейски Съюз. У нас продават кг ориз приблизително за 4,25 лева Същевременно във Франция е 3,91 лева, в Румъния е 3,68 лева, а в Хърватия е 3,48 лева, демонстрират последните налични данни.

Разширяват активността си

Големите търговци държат една трета от пазара

Наемат повече хора 

Близо една трета от оборотите в търговията на дребно се осъществят от огромните търговски вериги.

Големите търговски вериги държат 29,7% от общите доходи в търговията на дребно през 2021 година и наемат 20,9% от общия брой на работещите хора в бранша. Това демонстрира отчет на Института за пазарна стопанска система (ИПИ), който беше публикуван в сряда.

Данните демонстрират, че цялостното влияние на комерсиалните вериги върху българската стопанска система за 2021 година възлиза на над 9,8 милиарда лв..

Докладът демонстрира още, че наетите хора в огромните търговски вериги се усилват от 41,8 хиляди души през 2018 година до 43,3 хиляди през 2021 година

Това ясно демонстрира възходящата роля на комерсиалните вериги в търговията на дребно за сметка на по-малките магазини за хранителни артикули.

Разликата сред градовете 5 лева

В Румъния сиренето е със 7 лева по-евтино

В София сиренето от витрина нарастна

Пакетираното сирете в България е по-скъпо в сравнение с в Румъния и Германия.

Пакетираното сирене в България коства с близо 7 лева за кг. повече в сравнение с в Румъния и Германия, демонстрират данни на държавния уебсайт за съпоставяне на цените. В Румъния сиренето коства приблизително 15,66 лева за кг., а в Германия цената е съвсем същата - 15,52 лева У нас цената на сиренето е приблизително 23,08 лева за кг., което е с близо 50 на 100 повече в сравнение с в Германия.

Движението на цените на сиренето в магазините в страната се разграничава от придвижването на изкупната цена на млякото. През последните девет седмици изкупната цена на млякото се движи единствено надолу - от 1,07 лева на 0,94 лева за литър.

Ситуацията при сиренето обаче не е такава. От началото на март доникъде на април сиренето нараства от 22,76 лева до 23,48 лева за кг.

Увеличението на цената е със 72 ст. за кг., макар поевтиняването на главната суровина за произвеждане на сирене. От средата на април насам сиренето поевтинява и цената му в магазините доближава 23,08 лева за кг.

Въпреки това обаче, цената на сиренето остава по-висока спрямо началото на март, макар намаляването на изкупната цена на млякото.

Още по-интересни са данните са цените на сиренето в другите области на страната. Оказва се, че съществена роля за цените има не търсенето, а съществуването на конкуренция на пазара.

Във Видин продават сиренето приблизително по 25,71 лева за кг., което е с над 2,50 лева повече от междинната цена за страната.

Именно във Видин са едни от най-ниските заплати. В Монтана сиренето коства колкото във Видин. А най-високите цени са в Добрич - 25,85 лева за кг.

Във Варна и Благоевград сиренето също е доста скъпо - надлежно 23,60 лева и 24,10 лева за кг. В същото време в София сиренето коства приблизително 22,71 лева, което е по-малко от междинната цена за цялата страна.

Най-евтино е сиренето в Ямбол - единствено 20,74 лева за кг. за кило. Оказва се, че разликата сред цените на сиренето в другите градове на страната е над 5 лева за кг.

Любопитно е придвижването на цената на сиренето от витрина в София. Първоначално с понижението на изкупната цена на млякото и цената на сиренето от витрина в столицата понижава.

Но от средата на април цената внезапно нараства с повече от лев и доближава 18,79 лева за кг. Оказва се, че придвижването на цената на сиренето от витрина също не е в синхрон с изкупната цена на млякото.

В Хърватия коства 18,25 лева за кг

Кашкавалът ни с 12 лева повече от този в Германия

В Гърция е над 30 лева за кг 

Кашкавалът в България е доста по-скъп в сравнение с в Германия, Румъния и Хърватия.

Кашкавалът в България леко поевтиня през последните близо два месеца - от 30,11 лева на 28,93 лева за кг., демонстрират наличните данни на държавния уебсайт за съпоставяне на цените.

Въпреки това обаче, кашкавалът ни остава един от най-скъпите по отношение на другите страни от Европейски Съюз, за които има данни на уеб страницата. Най-евтино е в Германия, където един кг кашкавал коства приблизително 17 лева Това е с 12 лева, или с 41% по-евтино в сравнение с у нас, макар че заплатите в Германия са близо пет пъти по-високи.

В Германия минималната заплата е 1987 евро, а у нас е 780 лева или 398,81 евро.

Разходите на компаниите в Германия за един час труд на наетите служащи са приблизително 39,5 евро, а в България са 8,2 евро, демонстрират данни на европейската статистическа работа Евростат. Оказва се, че по цени освен сме достигнали, а доста сме изпреварили Германия. Но по приходи сме надалеч обратно.

В Румъния и Хърватия цените на кашкавала също са доста по-ниски от тези в България - надлежно 19,11 лева и 18,25 лева за кг. Дори във Франция кашкавалът е доста по-евтин от нашия - там го купуват приблизително по 23,20 лева за кг.

Стандартът на живот и заплатите в Австрия са доста по-високи в сравнение с у нас. Но кашкавалът в Австрия е по-евтин - 28,36 лева за кг. От наличните данни единствено в Словения и Гърция кашкавалът е по-скъп в сравнение с у нас и цената му е малко над 30 лева за кг.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР