Търговските паркове в България преживяват бум през последните две години.

...
Търговските паркове в България преживяват бум през последните две години.
Коментари Харесай

Бум на търговските паркове в България през пандемичната 2021 г.

Търговските паркове в България претърпяват взрив през последните две години. През пандемичната 2021 година са открити нови 10 ритейл парка у нас. За съпоставяне през последните десетина години са построени 15.

В същото време в градеж са още 9 търговски парка, а проектите на вложителите са те да бъдат пуснати в употреба през тази и идната година. Това демонстрира анализът на пазара на консултантската компания за парцели " Колиърс " (Colliers).

" Причината за взрива на ритейл парковете през последната година е обвързвана с концепцията за " безвредно извършване на покупки " подбудена от пандемията от ковид. Клиентите идват с персоналния си автомобил, паркират, а по-късно влизат в огромни магазини, в които безпроблемно се съблюдават противоепидемичните ограничения за разстояние ", разяснява пред Mediapool Димитринка Раковска, управител " Търговски площи " в " Колиърс ".

Тя уточни, че тези планове са привлекателни за клиентите поради комфортното място, на което се намират, откритите пространства и наличните артикули, които оферират.

Не е за подценяване и обстоятелството, че по време на пандемията ритейл парковете, за разлика от моловете не бяха наранени от наложените ограничения и не бяха затворени за гости. Това е и повода те да се възприемат като най-стабилния клас активи на дребно, изключително по време на Covid-19, съчетано със относително по-ниската инвестиция за построяването им спрямо моловете да вземем за пример.

В същото време наемането на площите от търговци е доста по-изгодно, поради в пъти по-ниските наемни равнища спрямо магазините по главните търговски улици в огромните градове и в моловете.

Всички тези фактори разрешиха наемните цени да останат постоянни през 2021 година за ритейл парковете. Те са били в диапазона от 6 до 10 евро/кв.м на месец. Същата наклонност важи и за таксата за обслужване, която се резервира сред 1 – 1.5 евро/кв.м, сочи отчетът на „ Колиърс “.

Според него междинните равнища на свободните площи бележат растеж от 7% на 12% на годишна база главно поради огромния брой новозавършените планове.

В момента локалните вложители в ритейл паркове преобладават с пазарен дял от 91%. Търговските паркове остават добре позиционирани за капиталови покупко-продажби в близко бъдеще, сподели Димитринка Раковска.

Първият ритейл парк у нас е на сегашния министър председател Кирил Петков

Първият ритейл парк в България отваря порти в София през 2010 година на изхода към автомагистрала „ Хемус “. Това е добре познатия през днешния ден „ Джъмбо Плаза “ (Jumbo Plaza). Проектът се осъществя от сегашния министър председател Кирил Петков и американският хедж фонд управител Майкъл Карш. През лятото на 2018 година те продадоха парка на " Уестан гроут капитал " (Weston Growth Capital)на Валери Вълчев за близо 20 милиона лв..

„ Джъмбо плаза “ е от огромните търговски паркове, който се простира на повърхност от 80 дка и има над 1000 паркоместа. Самото му създаване лиши към три години, като единствено година бяха нужни за изваждането на 205 разрешителни по думите на. С днешна дата там са ситуирани няĸoлĸo вepиги мaгaзини, измежду които Јumbо, Lіdl, dm, Zоrа, ЈYЅК и дpyги.

Оттогава до момента в София има общо три ритейл парка, а в цялата страна са 25 с обща отдаваема повърхност от 237 000 кв.м, най-вече в огромните градове.

В градеж са 9 търговски парка с повърхност от 58 000 кв.м, като проектите на вложителите са те да бъдат пуснати в употреба през идващите две години. Над половината от тях се построяват в градове с население от 50 000 до 100 000 души. Ритейл паркове се строят в Перник, Враца, Първомай, Димитровград, Кърджали, Севлиево, Велико Търново и два в Пловдив, сочат данните на „ Колиърс “.

Пловдив е градът с най-вече търговски паркове у нас – четири настоящи плюс два в градеж. За съпоставяне в София са единствено три и все още няма стартирани нови планове.

По два ритейл парка има във Варна, Добрич и Ямбол.

Благодарение на експанзията на комерсиалните паркове, известни интернационалните марки съумяха да навлязат в редица градове у нас, в които преди този момент не са участвали у нас, в това число и дребни, като Троян и Пирдоп да вземем за пример.

Търговски парк се дефинира като професионално създаден план, в който има най-малко три огромни търговски вериги, заемащи над 2000 кв.м повърхност, с централизирано ръководство и задоволителен брой паркоместа.

Миксът от наематели в комерсиалните паркове варира според от размера и типа на формата. Типичният микс е в него да има супермаркет, електроника, мебели, мода, здраве и хубост и магазин за домашни любимци.

Три типа търговски паркове

Вземайки поради дефинициите за типовете търговски паркове на организацията International Council of Shopping Centersи адаптирайки ги към българския пазар, комерсиалните паркове могат да се разделят на три разнообразни формата - огромни, обичайни и дребни, показват от „ Колиърс “.

Големите търговски паркове съставляват най-широко разгърнатата версия на формата и нормално са ситуирани в покрайнините на огромните градове. Тяхната отдаваема повърхност надвишава 15 000 кв.м и дава огромно многообразие от търговци. Такива да вземем за пример са Jumbo Plaza, Retail Park Велико Търново, Retail Park Пловдив и други. Водещата категория в огромните търговски паркове са магазините за мебели и от вида " направи си самичък ". Големите паркове все още имат максимален дял у нас с 44% от всички построени.

Традиционните търговски паркове са с отдаваема повърхност сред 5000 и 14 999 кв.м. Този формат нормално е желана дестинация за хранителни артикули, за здраве и хубост, за домашни любимци и всички спомагателни услуги. При тях най-добре е показана електрониката. Техният дял е 43% от всички търговски паркове у нас.

Малките търговски паркове се намират в дребни градове или жилищни региони на градове с по-малко от 30 000 поданици, и постоянно са най-големите търговски обекти в тези региони и градове. Това е най-компактният формат с отдаваема повърхност сред 2000 кв.м и 4999 кв.м. Малките търговски паркове разрешават на клиентите да пазарят бързо, ситуирани са на основни пътища или в границите на най-населените региони на града.

Структурата на тяхното предложение е сходна на тази на обичайните търгoвски паркове, само че заради лимитираната отдаваема повърхност, броят и размерът на магазините е по-малък.Най-много са наетите площи за мода, наложително имат супермаркет, както и магазини за здраве и хубост.

Планове за развиване

Заради триумфа им по време на коронавирус рецесията над 140 000кв.м нови площи са планувани, като съвсем половината от тях към този момент са в развой на създаване.

Със завършването на всички планувани планове, някои от районните градове ще доближат точката на засищане. Затова вложителите би трябвало да бъдат деликатни, когато разпознават регионите с капацитет, поучава Димитринка Раковска от „ Колиърс “.

Нарастващите цени на строителните материали се чака да повлияят на завършването на плановете, забавяйки някои от тях в кратковременен проект. Това ще докара до понижаване на предлагането, само че не и до промени в наемните равнища, предвижда тя.

За да покачат конкурентоспособността си, вложителите ще разширят микса си от наематели с представители на развлекателната промишленост, като киносалони, заведения за хранене, обекти от вида “drive-thru “ и фитнес зали. Това ще спомогне и за увеличение на посещаемостта и времето за престой в ритейл парковете, уточни Раковска.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР