Търговските доставки на азербайджански газ по Трансадриатическия газопровод (ТАР) за

...
Търговските доставки на азербайджански газ по Трансадриатическия газопровод (ТАР) за
Коментари Харесай

Търговските доставки за Европа по ТАР се планират за второто полугодие на 2020 г.


Търговските доставки на азербайджански газ по Трансадриатическия газопровод (ТАР) за Европа ще стартират през втората половина на 2020 година Това е съобщил шефът на отдела за вложения към държавната петролна компания на Азербайджан (SOCAR) Вагиф Алиев.
„ Търговските доставки на азербайджански газ за Европа по ТАР ще стартират през втората половина на 2020 година, само че не мога да кажа тъкмо през кой месец. Тестовите доставки на газ може да стартират по-рано “, е декларирал Алиев пред публицисти.

Той е прецизирал също по този начин, че няма никакви спънки за построяването и на TАNAP, като на 1 юли 2019 година газопроводът ще е е подготвен за цялостните доставки на азербайджански газ за Европа. Сега по TANAP се реализират лимитирани количества за турския пазар.

Газопроводът ТАР е на стойност 4,5 милиарда евро и е част от плана „ Южен газов кулоар “. Първоначалната мощ на ТАР е за 10 милиарда куб м газ годишно с опция за удвояване. Очаква се строителството на газопровода да бъде приключено през 2020 година Акционери на ТАР са BP (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagas (16%) и Axpo (5%).

Неотдавна на гръцко-турската граница бяха свързани двата газопровода – TAP и TANAP.
Междувременно стана ясно, че Европейският съюз може да бъде заинтригуван от доставката на газ и от залежи в Азербайджан, които следва да бъдат създадени. При това става въпрос за залежи, както в Азербайджан, по този начин и в Туркмения, които още не са проучени, съгласно източници от Европейската комисия.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР