Търговски вериги, които държат 50-60 процента от пазара на хранителни

...
Търговски вериги, които държат 50-60 процента от пазара на хранителни
Коментари Харесай

Явор Гечев: 400г. сирене се доставя на веригите на цена 5,64 и се продава за 10,79 лева

Търговски вериги, които държат 50-60 % от пазара на хранителни артикули, изкривяват пазара и завишават цените изкуствено, сподели ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Стоил Алипиев пред публицисти в Министерския съвет. На конференция в Министерски съвет бяха показани резултатите от разбор на развиването на цените на съществени хранителни артикули.

По думите на Алипиев вериги излизат с подвеждаща или погрешна информация за цената и размера на стоката. Също по този начин артикули – импорт от Турция, Гърция или други страни, се афишират за български, добави ръководителят на КЗП.

Министърът на стопанската система Никола Стоянов уточни, че от месеци има срещи с търговци и производители по тематиката за цените на стоките. Като министър съм заявил, че съм в отбрана на бизнеса, само че ще бъда праволинеен към нелоялни практики, които водят до несправедливи цени за хората. Всеки участник във веригата на доставки трансферира виновността към другите, въпреки че всички виждат, че има проблем. Ние ще намерим информацията по длъжностен път и ще забележим кой е прав и кой е крив, съобщи министърът. Имаме информация какъв брой костват стоките в чужбина и по тази причина разпоредих на комерсиалните аташета да събират информация, тъй като не може напълно да сме сигурни в информацията, получавана от жители, сподели Никола Стоянов. 

Виждаме мляко и масло, продавани в чужбина, които са с 20-30 % по-ниски цени, в сравнение с в България, уточни министърът на стопанската система. Защитник съм на бизнеса, само че е нужно и той да има нравственос и по тази причина ще съм праволинеен към нелоялни търговски практики, сподели Никола Стоянов.

Министърът на земеделието Явор Гечев съобщи, че наблюдението на пазара на храни към този момент ще е непрекъснато. Виждаме повишаване на цените на храните през последната година, което съответствува с началото на войната в Украйна. В последните месец-два има усмиряване на цените – през януари инфлацията на цените на храните доближава 24,5 на 100 при 26,1 на 100 през декември 2022 година, сподели Гечев.

Министерството на земеделието следи висок марж сред цените на производители и на дребно при яйцата, маслото, кашкавала и сиренето. При междинна цена от 1,03 лв. за литър мляко, то доближава до 4 лв. за литър по щандовете в някои магазини, сподели Гечев. 

Има стихийно покачване и на цената на краставиците, сподели Явор Гечев. Там има особеност, само че чакам до 10-15 дни цената да падне. Имам информация, че обстановката е същата и в Англия, където има данни, че този стока въобще липсва, сподели министърът.

Министерството на земеделието обобщава доставките на питателните артикули да комерсиалните вериги в шест канала. По всички тях има високи надценки, които се движат сред 48,8 на 100 до над 90 %, уточни земеделският министър. Надценките се получават и през разнообразни такси, които се желаят от производителите. Това са да вземем за пример такси за реклама подбор, оборот отстъпки и други. Това са пари, които се вземат от клиентите, само че не стигат да производителите, уточни министър Гечев.

Има отблъскващ боязън от производителите да дават информация за доставните цени, с цел да не отпаднат от дистрибуционните  вериги, сподели Гечев. Например опаковка кашкавал от 400 грама е с доставна цена 8,04 лв., само че се продава за 15,99 лв., сподели Гечев, без да назове производителя и комерсиалната верига. В различен случай краве сирене в опаковка 400 грама се доставя при цена 5,64 лева, само че на рафта във веригата се предлага по 10,79 лв. или с надценка 91 %.

Всичко това е законно, сподели министър Явор Гечев. Има дефицит в законодателството и за изсветляване на бранша ще създадем две бързи неща – ще се одобряват две наредби, готови от Министерството на земеделието и Министерството на стопанската система за храните, които да дадат гласност по цялата верига на доставки. Ще има регистри на всички търговци и на складовете, които се занимават с продажбата на храни. Първият по веригата на даден артикул ще отрази в електронния указател стартирането му на пазара и всеки идващ ще осведоми къде е отишла храната и на каква цена, сподели Гечев.

На база на предплатените вноски се чака 25 % растеж на облагата на комерсиалните вериги за предходната година, заяви представител на Национална агенция за приходите.
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР