Търговски дефицит на САЩ с Китай (в млрд. долара) Увеличаване

...
Търговски дефицит на САЩ с Китай (в млрд. долара) Увеличаване
Коментари Харесай

Тръмп наложи мита над Китай, отложи ги временно за ЕС

Търговски недостиг на Съединени американски щати с Китай (в милиарда долара)

Увеличаване

Търговски недостиг на Съединени американски щати с Китай (в милиарда долара)

Преглед на оригинала Смаляване
Още по тематиката
Световните пазари се оцветиха в алено поради страха от търговски войни

Доналд Тръмп подписа меморандум за мита против китайски артикули и възроди терзанията на тържищата
23 мар 2018
Заплахата от комерсиална война утежнява бизнес климата в Германия
22 мар 2018 " Американските мита не са нищо повече от цапване през ръката за Китай. Страната няма да промени метода си. Затова безпокойството за ескалиране на обстановката няма да изчезне. "
Марк Уилямс, Capital Economics.
Американският президент Доналд Тръмп подписа меморандум, налагащ наказателни мита за китайски импорт, които могат да доближат 60 милиарда $. Причината е нарушение на правата върху американска интелектуална благосъстоятелност и технологии, написа Reuters. Същевременно Белият дом разгласи, че краткотрайно ще приключи американските вносни мита върху стоманата и алуминия за Европейски Съюз, както и за Аржентина, Австралия, Бразилия, Канада, Мексико и Южна Корея. Тарифите са прекратени до 1 май, а полемиките не престават.

Китай прикани Съединени американски щати " да се изтеглят от ръба на пропастта ", защото желанията на Тръмп доближават двете страни до комерсиална война. Напрежението изпрати шокови талази на финансовите пазари, а вложителите предвиждат тежки последствия, в случай че комерсиалните бариери се задълбочат.

Застрашаване на двустранните връзки

" Китай не желае да бъде в комерсиална война, само че не се опасява да попадне в такава. Надяваме се Вашингтон да вземе благоразумни решения и да избегне застрашаването на двустранните връзки ", показват от китайското комерсиално министерство.

Меморандумът планува 30-дневен съвещателен интервал, който стартира да тече, когато се разгласява описът със засегнатите китайски артикули. Това основава опцията за диалози по отношение на американските обвинявания за кражбата на интелектуална благосъстоятелност и технологии. От китайското комерсиално министерство разясняват, че двете страни поддържат връзка по въпроса. Но не е ясно какви ще бъдат изискванията за бъдещи полемики, защото Пекин е безапелационен, че американските мита съставляват едностранен настъпателен ход. Висш американски държавен представител пък декларира, че, в случай че Пекин желае да избегне митата, би трябвало да стартира да подхваща съответни дейности.

Китай показва подготвеност да отвърне на удара, като разгласи проекти да наложи спомагателни цени в размер на 3 милиарда $ върху американски импорт в отговор на вносните мита на Съединени американски щати върху стоманата и алуминия, които влизат в действие в петък.

" Американските мита не са нищо повече от цапване през ръката за Китай. Страната няма да промени метода си. Затова безпокойството за ескалиране на обстановката няма да изчезне ", твърди Марк Уилямс от Capital Economics.

Тръмп наподобява решен да извърши предизборното си обещания да понижи рекордния американски търговски недостиг с Пекин. Китайските медии пишат, че Съединени американски щати показват " нрав от времето на Студената война " и са изплашени от икономическия напредък на страната, което води до конфронтационния метод на Вашингтон. Икономистът от Yale University Стивън Роуч предизвестява американските компании " да се приготвят за най-лошото " и да изготвят изключителни проекти, до момента в който не пристигна по-спокойно време.

Европейски Съюз ще отговори

Същевременно водачите на Европейски Съюз приканиха краткотрайното изключение от американските вносни мита върху стоманата и алуминия да стане непрекъснато. И допълниха, че си резервират правото да отговорят по " подобаващ метод ", с цел да защитят ползите на съюза. Според белгийския министър председател 40-дневното изключение, обещано от Тръмп, е " все едно ти насочват револвер към главата ".

В взаимно изказване водачите на Европейски Съюз обявиха, че ограниченията не могат да бъдат оправдани въз основата на отбрана на американските национални ползи, както твърди Вашингтон. " Европейски Съюз съжалява за решението на Съединени американски щати да наложат вносни мита върху стоманата и алуминия. Протекционизмът в бранша не е верният лек за същинските проблеми със свърхпроизводството. Твърдо поддържаме стъпките, подхванати от Европейската комисия, с цел да се подсигурява, че ползите на Европейски Съюз са изцяло предпазени. Запазваме си правото в унисон с разпоредбите на Световната комерсиална организация да отговорим на американските ограничения, както е належащо и по симетричен метод ", разясняват те.

Еврокомисарят за търговията Сесилия Малмстрьом уточни, че Европейски Съюз не желае да бъде наказван поради дейностите, провокирани значително от обвиняванията за китайски дъмпинг. И добави, че Брюксел и Вашингтон би трябвало да си сътрудничат. " Съединени американски щати и Европейски Съюз би трябвало да вземат решение сходни въпроси дружно. Търсим разговор с Вашингтон по отношение на търговски въпроси от общо значение, като да вземем за пример световното свръхпроизводство на стомана. Тези полемики сред съдружници и сътрудници не би трябвало да имат изкуствени крайни периоди ", декларира Малмстрьом.

Европейски Съюз упорства, че не желае комерсиална война, само че европейските водачи предизвестяват Тръмп, че ще отговорят с контрамерки, в случай че той продължи с митата. Европейската комисия предлага, в случай че в последна сметка цените бъдат наложени, да отговори, като ги оспори в Световната комерсиална организация, като възнамерява ограничения за попречване на заливането на европейския пазар с метал и като наложи вносни мита върху американски артикули, с цел да ребалансира търговията сред Европейски Съюз и Съединени американски щати.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР