Търговията между България и Румъния се е увеличила с 5.7%,

...
Търговията между България и Румъния се е увеличила с 5.7%,
Коментари Харесай

5.7% ръст на търговията с Румъния, стокообменът ни е 3.8 млрд.

Търговията сред България и Румъния се е нараснала с 5.7%, а стокообменът възлиза на 3,8 милиарда евро, сподели зам.-министърът на стопанската система Александър Манолев по време на откриването на българо-румънските съвещания за икономическо съдействие.

Делегацията от Румъния се управлява от държавния секретар в Министерството на бизнес средата, търговията и предприемачеството Стерика Фундуля. Двамата заместник-министри имаха и среща директно след общото съвещание.

„ Салдото в двустранната търговия е позитивно за България и е в размер на 256 млн. евро за 2016. Вярвам, че позитивните трендове ще се запазят и се надявам, че и работата на смесената работна група ще способства в тази посока “, акцентира зам.-министър Манолев.

По думите му един от методите за повишение на стокообмена е посредством нашарване на комерсиалните потоци сред двете страни и включване на нови артикули в листите на търгуваните артикули. Между България и Румъния се обменят най-вече метали и железни произведения, нефтени артикули, захар, зърнени култури, лекарства, произведения на хранително-вкусовата индустрия, както и транспортни средства, включително трактори и коли.

Като браншове с вероятност за напредък в двустранната търговия бяха посочени машиностроене, електроника и електротехника, строителство, хранително-вкусова индустрия, текстилна и трикотажна индустрия, IT аутсорсинг и други

„ Двустранните търговско-икономически връзки могат да се разширят също по този начин и посредством повече профилирани събития, а безспорно идното следващо взаимно съвещание на нашите две държавни управления е още един мощен знак за фирмите от България и Румъния “, сподели още зам.-министър Манолев.

От своя страна държавният секретар Фундуля означи, че съдействието сред двете страни има все по-голямо значение за цялостното развиване на Европа. Той подчертава на румънските ограничения за възстановяване на бизнес средата и на постиганите резултати.

В своето изявление той обърна внимание и на резултатите, които се регистрират в двустранната търговия сред България и Румъния и показа данни, съгласно които все още над 2000 компании с български капитал оперират в северната ни съседка. Приблизително същата е и цифрата на румънските компании в България, стана ясно по време на срещата.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР