Търговия, преработваща индустрия, земеделие, строителство и транспорт. Това са петте

...
Коментари Харесай

Най-големите компании във Варна: търговия, индустрия и строителство

Търговия, преработваща промишленост, земеделие, строителство и превоз. Това са петте бранша с най-високи доходи в област Варна, подредени по величина. Бизнесът в района е съумял да увеличи резултатите си с 25% през 2019 година по отношение на миналата година, като оборът доближава 20.4 милиарда лева Делът на осъществените от 100-те най-големи компании доходи в общите за региона доближава 40%. В стойност те са 8.2 милиарда лева, като общият растеж на стотицата е близо 11%, а скокът на общата й облага 32%. Само четири компании от топ 100 са завършили 2019 година със загуба.

Различното е и, че дъщерната компания на " Агрополихим " (3) - " Афер България " (1), съумява да детронира миналогодишния водач " Солвей Соди " (2), а другото по-сериозно разбъркване в челната десетка идва с влизането на нов огромен състезател от бранша на селското стопанство. Това е компанията " Рисойл Европа " (9), благосъстоятелност на записаната в Кипър " Сага меритайм лимитед ".

От данните за Варна е очевидно, че търговията води безапелационно пред другите браншове. Близо 28 хиляди души са заети в този бранш, като приходите на комерсиалните компании през 2019 година са 6.85 милиарда лева Те са в пъти по-високи от тези на идващия най-значим бранш - преработващата промишленост. С най-големи облаги през 2019 година обаче е строителството. Общият финансов резултат на бранша е 273 млн. лева при доходи 2.38 милиарда лева Във Варна са основани някои от най-големите строителни компании в страната, а фокусът им е осъществяването на държавни публични поръчки за инфраструктура.

Очакванията са, че 2020 година няма да повтори положителните резултати в районната ранглиста от 2019 година, защото всички браншове записаха резултата от пандемията и той неизбежно ще се усети и във финансовите резултати на фирмите в област Варна.
През 2019 година бизнесът в района е съумял да увеличи резултатите си с 25% по отношение на година по-рано и приходите му към този момент доближават 20.4 милиарда лева Автор: Капитал
Индустриалните големци
Градове Варна, Шумен
За поредна година най-големите компании в област Варна са с адреси от нейното индустриално сърце - град Девня. Челната тройка също се оформя от девненски сдружения, а две от тях са свързани. Това са " Афер България " (1) и производителя на торове " Агрополихим " (3), чиито общи доходи през 2019 година приближават 1 милиарда лева Докато първата отбелязва стесняване на облагата с към 17%, втората е отчела съвсем двойно по-висок финансов резултат, който към този момент доближава 60 млн. лева

Втора позиция в класацията заема миналогодишният отличник " Солвей Соди ". Заводът за калцинирана сода осъществя доходи, сходни с тези от 2018 година, а облагата му се свива леко. През 2020 година компанията, част от белгийската група Solvay, разгласи, че ще построи нова апаратура, с която доста ще усили потенциала си за сода бикарбонат - артикул, който до момента не заемаше забележителен дял от производството. Причината е растящото търсене на бикарбонат за изхранване на животни.

Най-големият производител на цимент и клинкер в страната " Девня цимент " (16) бележки лек спад в приходите и облагата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР