Търговищкият окръжен съд допусна изпълнението на европейска заповед за арест

...
Търговищкият окръжен съд допусна изпълнението на европейска заповед за арест
Коментари Харесай

Предават на Германия 22-годишен мъж, издирван за изнасилване

Търговищкият областен съд позволи осъществяването на европейска заповед за арест (ЕЗА) на 22-годишния С. М. от град Търговище, който се търси от управляващите във ФР Германия, оповестиха през днешния ден от съда. Издирването е за арест и предаване на немските управляващи за осъществено от лицето на 6-ти август 2023 година обезчестяване на немска гражданка в град Финентроп. Това е закононарушение по Наказателния кодекс на Германия, което се преглежда като такова и по Наказателен кодекс на Република България.

Мъжът към този момент е осъждан два пъти от Районен съд – Търговище - за закононарушение по член 170 Наказателен кодекс (нарушаване неприкосновеността на жилище) за щурм и по член 152, алинея 1, т. 2 – за обезчестяване. За осъщественото е търпял дейно наказване „ Лишаване от независимост " до 2022 година

На 18 декември т.г. по отношение на С. М. беше взета мярка за неотклонение „ Задържане под стража ". Мярката беше постановена от ОСТ поради наказването, което се планува за осъщественото закононарушение, като процесното действие е тежко и съгласно българското законодателство, а точно „ Лишаване от независимост " за период от две до осем години.

С. М. изрази непринудено единодушие в откритото правосъдно съвещание на 22 декември 2023 година за предаване във ФР Германия и не се отхвърли от правилото на особеността по Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест. Съдебният състав обясни същността на правилото, а точно, че подсъдимият не може да бъде разследван или съден от немските управляващи за друго закононарушение, с изключение на за това, за което е предаден. Съгласно член 45 ЗЕЕЗА на С. М. беше даден 3-дневен период, в който има опция да отдръпна даденото единодушие. На съвещанието през днешния ден лицето поддържа даденото единодушие.

Съдебният състав, преценявайки всички тези учредения, реши да допусне осъществяването на ЕЗА и удостовери взетата мярка за неотклонение „ Задържане под стража " по отношение на желаното лице.

Решението на Окръжен съд – Търговище е дефинитивно и не предстои на обжалване.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР