Търговище ще отбележи 145 години от освобождението на града на

...
Търговище ще отбележи 145 години от освобождението на града на
Коментари Харесай

Ето как Търговище ще отбележи 145 години от освобождението си


Търговище ще означи 145 години от освобождението на града на 29 януари.

Проявите по случай годишнината стартират от 27 януари с изложбата на Регионалния исторически музей „ Реликви на свободата “. Тя ще бъде открита от 17.00 ч. в Славейковото учебно заведение, оповестиха от общинския пресцентър. 

Показани са полезности от музейния фонд, които връщат към Руско-турската освободителна война, събития и персони, свързани с освобождението на Търговище, сподели за Българска телеграфна агенция шефът на музея Магдалена Жечева. Могат да се видят мостри на съветско и турско хладно и огнестрелно оръжие, съхранявани тук. Експонирани са свидетелства, които описват за героите на града и неговите съветски освободители.

В празничния 29 януари, в 11:30 ч., пред Морената в квартал „ Вароша “ ще се състои обред за поднасяне на венци и цветя в памет на починалите за свободата на града. В 11:45 ч. ще бъде отслужена панихида в църквата „ Св. Успение на Пресвета Богородица “, а в 12:00 ч. камбанен звън от двата православни храма ще огласи Търговище – каквато е откритата традиция. 

Празнична заря ще озари небето над Търговище в 18:00 часа.

В празничния ден отворено с вход свободен ще е Славейковото учебно заведение – част от музейния комплекс. Гражданите могат да го посетят от 9:30 до 13:00 часа. 

Кметът Дарин Димитров кани жителите и гостите на Търговище да се включат в деянията, отдадени на годишнината, написа Българска телеграфна агенция. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР