Търговецът на суровини Mercuria Energy Group Ltd. постига сделка за

...
Търговецът на суровини Mercuria Energy Group Ltd. постига сделка за
Коментари Харесай

Трейдърска компания получила боядисани павета вместо мед за $36 млн.

Търговецът на първични материали Mercuria Energy Group Ltd. реализира договорка за доставката на мед за $36 млн. Когато товарът идва в Китай, всички контейнери са били цялостни с боядисани камъни, написа Bloomberg.

Швейцарската компания споделя, че още преди да стартират пътешествието си от пристанище край Истанбул, към 6 хиляди тона мед в над 300 контейнера е била сменена с павета, боядисани със спрей.

Случаят акцентира уязвимостта на трейдърите от измами, даже при привидна сигурност и надзор.

Турската полиция задържа 13 души поради измамата. А Mercuria, един от петте най-големи трейдъри на нефт в света, търси обезщетение в съда от доставчика Bietsan.

През юни м.г. Mercuria реализира договорка с Bietsan — снабдител, с който е работила и преди, споделя Синан Боровали, юрист на засегнатата компания в Турция. След натоварването на метала е предходна инспекция от трета страна, като са взети и общоприети ограничения против отваряне на контейнерите и замяна на наличието им.

Оказва се обаче, че те въпреки всичко са били отворени, а пломбите са били сменени.

Mercuria е платила $36 млн., а измамата не е била разкрита преди първият транспортен съд да доближи крайбрежията на Китай. Към този миг всички осем мореплавателни съда към този момент са били на път за страната.

Обичайно, фирмите могат да се възползват от застраховките, които доставчикът е длъжен да прави. Но в последна сметка единствено един от общо седем застрахователни контракта е бил същински.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР