"Търговец на смърт", "Царя на войната", "Макдоналдс на трафика на

...
"Търговец на смърт", "Царя на войната", "Макдоналдс на трафика на
Коментари Харесай

Цар на войната. Виктор Бут, който може да е част от сделка между САЩ и Русия

"Търговец на гибел ", "Царя на войната ", "Макдоналдс на трафика на оръжие ". Така е именуван един руснак, който прекарва последното десетилетие в американски затвор. Сега той може да бъде сменен за баскетболистка, наказана в Русия. Това е в резюме историята на Виктор Бут. Но има още доста.

Преди 17 години историята му е екранизирана в Холивуд, а последните 10 години от живота си той прекарва във федерален затвор в американския щат Илинойс. Въпреки че през 2011 година е наказан на 25 години зад решетките по обвинявания, включващи и скрит план за ликвидиране, през днешния ден пред съветския търговец на оръжие Виктор Бут може би се отваря късмет.

Той получи непредвидена опция да стане част от замяна на пандизчии с Русия, откакто предходната седмица американската баскетболистка Бритни Грайнър на девет години затвор за владеене на пълнители с масло от канабис за електронна цигара.

Освен баскетболистката, измежду по-известните имена на американци, които се намират в съветски затвори сега, са тези на служителя по корпоративна сигурност Пол Уилън и гимназиалния преподавател Марк Фогел .

От руснаците, изтърпяващи присъди в Съединени американски щати, най-известен е точно 55-годишният Виктор Бут . Той е именуван "Търговеца на гибел " и беше наказан през 2011 година на 25 години затвор по обвинявания, включващи скрит план за ликвидиране на американци.

Преди седмица държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен и съветският външен министър Сергей Лавров разискаха предложение за замяна, което по думите на Блинкен включва Грайнър и Уилън. Въпреки че имена на съветски пандизчии не бяха посочени, Бут е в центъра на спекулациите за евентуалните участници в договорката.
От Душанбе до Луанда
Смята се, че Бут е роден през 1967 година в Душанбе, столицата на тогавашната Таджикска руска социалистическа република.
 Виктор Бут идва в съда в Банкок малко преди да бъде екстрадиран в Съединени американски щати, 2010 година
За татко му Анатолий не се знае доста. Майка му Раиса пък за последно опита да отбрани сина си през 2021 година, като изпрати отворени писма до президентите на Съединени американски щати и Русия Джо Байдън и Владимир Путин.

Според информации в разнообразни медии Бут е учил в профилирано приблизително учебно заведение за непознати езици. Доклад на Организация на обединените нации от 2001 година пък сочи, че в средата на 80-те години е приключил московския Съветски боен институт за непознати езици. Това е известно висше учебно заведение за образование на офицери, дипломати и даже шпиони.

Бут е учил португалски, макар че в някои отчети се твърди, че приказва и други езици. Служил е в руските въоръжени сили.

След като се дипломира като младши лейтенант, при започване на 90-те служи в съветски боен контингент по време на подкрепени от Организация на обединените нации мироопазващи интервенции в Ангола. Служил е и в Мозамбик. Твърди се, че е бил и преводач, като не е ясно дали е бил нает от съветското разузнаване.
Разследванията Антонов
През 90-те години на предишния век Бут основава частна самолетна компания за транспорт на товари и хора към зони на спор, употребявайки товарни руски самолети Антонов за дълги дистанции. Според отчета на Организация на обединените нации Бут е управлявал най-голямата в света база от частни самолети Антонов, ситуирана в Обединените арабски емирства.

"Никога не съм имал вложители ", споделя Бут пред Ню Йорк Таймс в през 2003 година "Никога не е било мъчно да се намерят пари. "

Според книгата от 2007 година Merchant Of Death ( "Търговец на гибел "), Бут е построил бизнеса си основно посредством придобиване на военни самолети, оставени на летища из някогашния Съветски съюз.

Експерти от западното разузнаване и кореспонденти, наблюдавали кариерата на Бут, споделят, че достъпът му до самолети Антонов е измежду най-убедителните доказателства, че е поддържал връзка с съветската проведена престъпност, с съветското разузнаване или и с двете. Самият той отхвърля да е обвързван със руската Комитет за Държавна сигурност (на СССР) или актуалната Федерална работа за сигурност.

Самолетите му са превозвали разнообразни неща, измежду които цветя от южноафрикански гладиол, мебели от ИКЕА, моливи, замразени пилета, а от време на време и миротворци.

Бут е фамозен и с превозването на оръжия и муниции в конфликтни зони, от време на време в нарушаване на ембарго или на интернационалното право.

Въпреки това опитът му, самолетната компания му и готовността му да транспортира товари до рискови зони като Ангола, Либерия, Руанда, Афганистан и Колумбия го трансформират в мечтан снабдител даже от Организация на обединените нации, Съединени американски щати, Русия и други.

През 90-те години на предишния век Бут оказва помощ за снабдяването на известния афганистански партизански водач Ахмад Шах Масуд и Северния алианс в борбата им против талибаните. Той транспортира и миротворци на Организация на обединените нации до Сомалия и Източен Тимор. След терористичните офанзиви от 11 септември 2001 година държавното управление на Съединени американски щати пък подписа контракт с него за транспорт на материали в Ирак.

"Имаше доста малко други хора, които можеха да доставят това, което той можеше да достави изключително на африканския континент или в Афганистан, където няма пътища, влакове, нито различен способ за превоз ", споделя в изявление за Радио Свободна Европа/Радио Свобода през 2010 година Дъглас Фара , съавтор на "Търговец на гибел ".
"Главният извършител на наказания "
Дейността на Бут в Либерия, където е бил обвързван с Чарлз Тейлър, осъждан военноначалник и политик, провокира мощно неодобрение и напън върху интернационалните институции да лимитират активността му.

През 2002 година Белгия, където живее по това време, издава заповед за ареста на Бут, само че той съумява да избяга в Русия, която отхвърля да извърши заповедта на Интерпол. През 2004 година Министерството на финансите на Съединени американски щати му постанова наказания и замразява част от активите му.

"Виктор Бут в действителност е основният извършител на наказания и е търговец на гибел, притежаващ самолетни компании, които транспортират оръжие и друга логистична поддръжка за бунтовниците в Ангола и Сиера Леоне и изнасят диамантите, с които се заплаща за тези оръжия ", споделя през 2000 година на парламентарно чуване английският политик Питър Хейн .

"Макдоналдс на трафика на оръжие " e друго название, обещано му от специалисти по оръжие. Неговата история стигна и до Холивуд. През 2005 година излезе филмът с присъединяване на Никълъс Кейдж Lord of War ( "Цар на войната "), основан точно на живота на Бут.

По данни на Министерството на правораздаването на Съединени американски щати сред ноември 2007 година и март 2008 година Бут е пренесъл оръжия за милиони долари в Южна Америка, снабдявайки Революционните въоръжени сили на Колумбия (ФАРК), партизанска група, избрана като терористична организация от Вашингтон.
Арестът в чужбина
През март 2008 година Бут пътува до Банкок, където се среща с сътрудници под прикритие на американските правоприлагащи органи, показали се за евентуални медиатори за доставка на оръжия за ФАРК.

Тогава е задържан от тайландската полиция и две години по-късно, на фона на митинги от страна на Русия, е екстрадиран в Съединените щати, с цел да бъде изправен пред съда по обвинявания, включващи скрит план за ликвидиране.

През ноември 2011 година Бут е наказан от федерално жури по всички обвинявания. Разследването е подкрепено от помощник, който свидетелства против него, както и от секрети записи на диалози на руснака. Пет месеца по-късно той получава присъда от 25 години затвор. Бут твърди, че делото против него е политически стимулирано.

В изявление от пандиза през 2017 година Бут за следващ път твърди, че е почтен.

"Нямаше закононарушение! Тук става дума за мисловно закононарушение! За закононарушение, което може да бъде осъществено в бъдеще. Това е като научнофантастичен филм - съдят ви за някакво бъдещо закононарушение. На делото ме упрекнаха основно за това, което имах в главата си ", споделя той пред съветската държавна медия Russia Today.
 Алла Бут, брачната половинка на Виктор Бут, 2012 година
Москва споделя тезата му и предизвестява, че американските управляващи "ловуват " съветски жители по целия свят. Затова съветски публични представители предизвестиха съгражданите си да бъдат деликатни, когато пътуват в чужбина.

Съпругата на Бут - Алла, неведнъж е търсела съветските осведомителни организации с изказвания, че той е бил измъчван във федералния затвор в Илинойс.

Мъжът ѝ е считан от Русия за вероятен участник в замяна на пандизчии със Съединени американски щати още от осъждането му. Сред руснаците, които са били освободени при сходна замяна до момента, е Константин Ярошенко , съветски водач, наказан в Съединени американски щати за контрабанда на опиати. Той беше върнат на Русия в подмяна на освобождението на Тревър Рийд , някогашен морски пехотинец на Съединени американски щати, наказан на девет години затвор по обвиняване в нахлуване над съветски служител на реда.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР