Търгът за купуване на 52 малки електробуса с възложител общинското

...
Търгът за купуване на 52 малки електробуса с възложител общинското
Коментари Харесай

Спорният търг за купуване на 52 електробуси беше прекратен от Столичната община

Търгът за пазаруване на 52 дребни електробуса с възложител общинското сдружение " Столичен автотранспорт ", ненадейно бе преустановен през днешния ден. Мотивът – техническа неточност, направена още в заданието на публичната поръчка, която е открита при разглеждането на документите на участниците. Изисканият оптимален гаранционен период от 5 години, в част от документите е бил записан - 4 години.

Поръчката беше открита на 9 септември и в предизборната борба претендентът за кмет на София Мая Манолова я разгласи като нагласена за съответен участник в нея. Тя не огласи името му, само че го написа и запечата в плик в ефира на Би Ти Ви. Каза името му и пред кореспондент на " Дневник ".

Офертите на участниците в търга трябваше да бъдат отворени на 24 октомври - единствено три дни преди първия кръг на изборите. Срокът обаче незабавно беше продължен до 8 ноември. На 12 ноември те бяха отворени. Оказа се, че измежду участниците е и посоченият " прикрит победител " от Манолова.

Поръчката бе за две позиции – първата бе за пазаруване на 30 по-малки електробуса с дължина до 7.5 м на цена от 15.1 милиона лв. без Данък добавена стойност. Втората позиция бе за 30 електробуса с дължина до 9.6 м за 12.5 милиона лв..

Да доставят по-малките електробуси претенденти са турската компания " Карсан ", " Ай тръкс ", която съставлява италианската " Ивеко " у нас и консорциум " Екселор ", включваща " Елбус " и " Нанджин енд ко ".

По втората позиция – за доставка на бусове до 9.6 м, участваха с предложения единствено две компании – " Българска автомобилна промишленост ", евентуално с произвеждане на китайската " Джънджоу юйтун бус ко " и още веднъж на турската " Карсан ".

Целта на пазаруването на тези електробуси беше декларирана от кмета Йорданка Фандъкова като най-подходящия довеждащ превоз. С тях би трябвало да се докарват пасажери от кварталите до метрото и главните линии на градския превоз. Затова би трябвало да са дребни, с цел да минават елементарно по кварталните улици, аргументира се Фандъкова. Електрическата двигателна сила ще даде принос и в подобряването на качеството на въздуха, добави тя.

Борис Бонев от " Спаси София " още с първите си изяви като общински консултант съобщи, че тези дребни елетробуси са прекомерно скъпи, тъй като с цената на един електрически могат да се купят два огромни рейса на газ с най-високия екостандарт. Така интервалът ще се понижи по градските автобусни линии за улеснение на софиянци, изясни Бонев.

От " Спаси София " приканват новата процедура по тази социална поръчка да бъде оптимално транспарантна и да се премисли концепцията за електробусите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР