Таня ГЛУХЧЕВА, кореспондент на ДУМАНад хиляда журналисти, сред които и

...
Таня ГЛУХЧЕВА, кореспондент на ДУМАНад хиляда журналисти, сред които и
Коментари Харесай

Китай не се отказва от мирно обединение с Тайван

Таня ГЛУХЧЕВА, сътрудник на ДУМА
Над хиляда публицисти, измежду които и специфичният делегат на ДУМА, участваха на откриването на годишната сесия на Китайския парламент - Общокитайското заседание на народните представители.
" Започваме да пишем нова глава в историята на Китай. Трябва да развием социализма с китайски характерности по този начин, че да дава отговор на времето, в което живеем ", съобщи при откриването на сесията ръководителят на законодателния орган Ли Чжаншу. Той увери, че Китай, както до момента, няма да  разрешава непозната интервенция нито във вътрешната си политика, нито в тази на другите страни - затова Пекин е и срещу налагането на наказания. Председателят напомни, че страната му по всякакъв начин се старае да избегне нова Студена война. 
Премиерът Ли Къцян показа в отчет постигнатото от държавното управление през 2022 година - пазарни промени, нови планове, растеж на външната търговия, открити 1 милион нови работни места, извадени 1 милион души от беднотия, стопански напредък макар пандемията. 
За 2023 година политиците са заложили в проекта си стопански растеж от 5%, нови 1 милион работни места, по-добре готови бъдещи фрагменти, зелени политики и " да се покаже на света същинското лице на Китай ".
Акцент бе подложен и върху самодейността " Един пояс, веднъж ", която навършва 10 години от основаването си и към този момент обгръща над 150 страни по света. 
На кореспондента на ДУМА направи усещане методът, по който 2977-те делегати изслушаха едночасовия отчет на премиера - без ненужни приказки посред им, без паузи за кафе и цигари, без извадени мобилни телефони с отворени обществени мрежи.
Ли Къцян съобщи, че Народоосвободителната войска на Китай би трябвало да постави повече старания, с цел да се приготви при условия, близки до военните, и да ускори своята бойна подготвеност. Премиерът удостовери, че задачата на нараствания боен бюджет е по-добра защита на страната и никога не съставлява опасност за други страни.
Специално внимание бе обърнато и на  правилото " Един Китай " и мирното обединяване с Тайван. В отчета за активността на държавното управление министър председателят Ли съобщи, че ще продължи да предизвиква икономическите и културните взаимоотношения през Тайванския пролив, " тъй като и от двете му страни хората са едно семейство с обща кръв ". 
Китай, който твърди, че Тайван е негова територия, ускори военната си активност покрай острова през последните три години в отговор на това, което той назовава " загадка договорка " сред Тайпе и Вашингтон - главният интернационален снабдител на оръжия за Тайван.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР