Таня Богомилова е единствената олимпийска шампионка и най-голямата гордост на

...
Таня Богомилова е единствената олимпийска шампионка и най-голямата гордост на
Коментари Харесай

Олимпийската шампионка Таня Богомилова била на 20 дни от смъртта

Таня Богомилова е единствената олимпийска шампионка и най-голямата горделивост на България в плуването. Според мнозина от спортните среди, триумфът й на игрите в Сеул`8В е може би.

най-голямата спортна смелост за тези времена. Да биеш американките в потвърдено техния спорт, дружно с мощните германки и британки, е невъобразим подвиг.

Обратно на спортната завист и упоритостта за победа в басейна, отвън него Таня Богомилова е надалеч по-смирена и страни от публичния звезден искра.

 

В идващите редове ще ви разкрием малко известни и даже позабравени обстоятелства от живота и славната й кариера на велика плувкиня.

 

Ето ги и тях:

Факт №1

Има алергия към водата

„ Олимпийската ни шампионка прекарва по-голямата част от живота си във водата, в сравнение с изсъхнало. Ако съберем метрите и в басейна, ще излезе, че е преплувала няколко обиколки на планетата. От толкоз доста киснене, след години тялото й развива алергия. Дълго време след края на кариерата си славната плувкиня не влиза нито в басейна, нито в морето. В последните няколко години обаче се топва понякога, най-много поради децата, които образова. Отдавна е не запомнила за капризи като вана или джакузи.

 

Факт №2

Като дете свири на акордеон

Родената в София Таня е буйно дете, което по никакъв начин не обича да стои у дома. Като дребна обичаната й игра е да рита топка с момчетата из махалата. Нейните родители обаче я бутат към разнообразни по жанр занимания, единствено и единствено да не виси на улицата до късно без контрол. Едва на 6 година я записват на два спорта – плуване и спортна гимнастика. Освен това я пращат на уроци по британски и свирене на акордеон. С времето остава единствено плуването, което я трансформира в спортна звезда. По подигравка на ориста първоначално Таня по никакъв начин не харесва да плува, тъй като постоянно се оплаква от студената вода в басейна в „ Красна поляна “.

 

Факт №3

Печели първата си купа под дъжда в София

Богомилова към този момент има два медала от европейски шампионати, преди първия си огромен триумф. Той идва отново на европейското през 1985 година, пред наша аудитория в София на открития басейн „ Червено знаме “. Макар и август месец, в деня на триумфа е огромен мраз, а за похлупак вали и пороен дъжд. Години наред никой не може да разбие хегемонията на Германска демократична република в женското плуване, само че Таня Богомилова съумява и печели златния орден на 200 метра бруст.

 

Факт №4

Била е на 20 дни от гибелта

Предисторията на олимпийската купа е дълга и почтена за сюжет на филм. Две години преди Сеул`88, Богомилова печели два медала на международното в Мадрид. Тогава се усеща изтощена както физически, по този начин и прочувствено.

Затова взема решение да си вземе отмора, на инат на всеобщото неразбиране. С нейния брачен партньор Георги Дангалаков към този момент обмислят да стават родители. Никой от тях обаче не чака, че работата ще стане от раз. Таня ражда първото си дете Ани през 1987 година Мнозина към този момент я отписват за олимпиадата, само че Богомилова по този начин се настървява за златен орден в Сеул, че едвам не си погубва живота си. Има-няма 20 дни след раждането, Богомипова се връща в басейна и стартира да тренира - цялостен парадокс от здравна позиция. В устрема си да прибере по-бързо корема си, Богомилова се скъсва от преси.

 

Това й докарва следродилна херния. Налага се незабавна интервенция в Харков. Там лекарят Белов, най-хубавият коремен хирург в Съветския съюз, споделя на плувкинята, че единствено двайсетина дни закъснение на интервенцията и с тези тежки тренировки са щели да я върнат в България в ковчег. Операцията минава по проект и още на болничното легло Богомилова се заканва по какъв начин ще победи германките и рускините в Сеул.

 

Докторът се съмнява, че Таня изобщо ще има опция да взе участие на игрите, камо ли да печели медали. „ Ако ги победиш, тук ще сложа плоча с твоето име “, споделя професорът. Днес в Харков, където всеки ден летят съветски бомби, на входа на болничното заведение има надпис: Тук е оперирана олимпийската шампионка Таня Богомилова ".

 

Факт №5

Никой не има вяра, че ще завоюва златото в Сеул`88

След мъчното възобновяване от интервенцията на херния бедите за нашенката не стопират – следват болки в коленете и раменете. За похлупак получава херпес зостер в сърдечната област, поради който я надупчват с инжекции.

 

„ Танче, някой май те е проклел ”, споделя й лекуващият лекар. Богомилова си мисли, че в действителност злонамерени ръководители й мислят неприятното, тъй като за известно време е спряла с плуването. " Вече никой не има вяра, че може да стъпи на върха. Във финала на 200 м. коронната й дисциплинираност, Богомилова потегля стремително, само че до края налива гипса и остава отвън челната тройка.

 

Реално четвъртото място на олимпиада е огромен триумф за България, само че самата Таня го приема като собствен персонален неуспех, тъй като единствената й цел е била златният орден. Има два дни до другия край, за който Богомилова споделя на щаба си: " Оставете ме на мира, давам обещание, че златото е наше ". Във въпросния край на 100 м Богомилова сменя досегашната тактика – в първите метри дава фъндък на конкуренцията, само че най-после я изяжда с парцалите. И по този начин печели златото. След всичко претърпяно до момента, при излизането от басейна на Таня не й остава нищо друго, с изключение на да се разреве.

 

Факт №6

Олимпийската й награда – $2000 и „ Волга “

Забременяването с Ани докарва огромни кахъри на Таня Богомилова. Председателят на Федерацията по плувни спортове е гневен, че плувкинята с мераци за олимпийска купа излиза в майчинство. За наставление й стопира освен наградите, само че и заплатата.

При спечелването на олимпийската купа в Сеул`88, Таня Богомилова остава единствено на 4 стотни от международния връх. За сметка на това обаче слага олимпийски, който остава непобеден в идващите 12 години. Въпреки разправиите преди олимпиадата, за триумфа си плувкинята получава награда от 2000 $ и съветски автомобил „ Волга ”.

Всички пари похарчила за дрешки и играчки за бебето си. А фамилната Волга я продават след време, защото била голяма като танк и на Таня й било мъчно да я кара.

 

Факт №7

Получава армейски чин, дава доклади на Добри Джуров

На клубно равнище в славната си кариера Таня Богомилова се състезава за ЦСКА. С огромните достижения идва и огромната отговорност пред военните. По тази причина Таня и нейни съотборници постоянно отиват на крайници при военачалник Добри Джуров, с цел да му дават персонално доклад за постигнатите цели в плуването. Заради достиженията си Богомилова, даже получава армейски чин. В края на кариерата си обаче едно нейно безчинство вбесява ръководителите на военния тим. Оказва се, че плувкинята се е състезавала редом и за ЦСКА, и различен френски клуб в продължение на една година, освен това е получила пари от французите. Заради този грях Таня Богомилова е разжалвана в армията и й лишават чина. За похлупак след края на дейната й кариера дълго време никой от ЦСКА не се сеща за нея и тя отпътува да работи в чужбина.

 

Факт №8

Японци желаят да вършат филм за нея, БСФС ги реже

За персоналната подготовка на Таня се грижи треньорът Георги Дангалаков, който след това става и неин брачен партньор. С времето преценят, че най доста й приляга брустът. Там обаче си построява необикновен жанр бруст – с чупка, друг от всички останали плувкини. След универсиадата в Кобе, където Богомилова печели 2 златни и 1 бронзов орден, японците желаят да снимат филм за нея и да учат стила й на плуване. Шефовете от Българския съюз за физкултура и спорт обаче не позволяват.

 

Факт №9

Отказва да се състезава за Гърция

След триумфа в Сеул към Богомилова се подвига много звук. В Гърция даже вземат решение да привлекат плувкиня №1 по това време и оферират на нашенката торби с пари, с цел да плува под гръцкия байрак. Таня обаче изрично отхвърля. В края на 90-те гърците още веднъж се сещат за огромната ни плувкиня. Този път я изкушават с оферта за треньор по плуване. Оказва се, че за нея няма работа у нас поради влошените връзки с ръководителите на ЦСКА. Така Таня приема предлагането и със фамилията отпътуват за остров Крит.

 

Факт №10

Обича да учи дребните на плуване

Богомилова изкара 15 години като основен секретар на федерацията ни по плувни спортове. На шефския стол й е по-подобно, в сравнение с край басейна, където да тренира плувци. Причината е, че е прекомерно взискателна и няма търпението да изведе някой играч до върха или както самата тя го назовава още от свое време - „ високо спортно майсторство “. За сметка на това Богомилова обича да образова дребните деца и от няколко години се е отдала на тази задача – да им даде основата в плуването и да им сътвори привички и дисциплинираност в тренировките. По думите й, там е нейната мощ. После предава щафетата нататък.

Инфо: Уикенд

Тагове: Таня Богомилова олимпийска шампионка плуване триумф Георги Дангалаков
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР