Танците са част от нашата природа и могат да се

...
Танците са част от нашата природа и могат да се
Коментари Харесай

Историята на някои танцови стъпки и едно жестоко дело за авторски права

Танците са част от нашата природа и могат да се похвалят с невероятна история, да ни срещнат с редица качества. В предишното сме виждали, че някои шамани са играели танци, с цел да прогонват злите духове, в България имаме кукерските танци като еквивалент, по-късно ще обърнем внимание на танците за приканване на дъжд, за предотвратяване от дъжд и още доста други. Днес най-често танцуваме за наслаждение, изключително в случай че тръгне някоя добра ария, чийто темп не просто ни превзема, а прави чудеса с нас. Да не приказваме, че постоянно ставаме очевидци на групови танци, които за елементарния фен наподобяват зашеметяващо. Искаме обаче да обърнем внимание на историята на два танца, които по един или различен метод постоянно могат да се танцуват.

 

Първият е прословутия „ electric slide “. Историята ще ни запознае с Ричард Силвър и основаването на история в музиката. През 1976 година Невил „ Bunny Wailer “ Ливингстън написа една доста завладяваща ария на име „ Electric Boogie “ за своя другар Марсия Грифитс. Хореографът Силвър основава танца, употребявайки 22 стъпки към песента, която включва някои завъртания, стъпки напред и обратно и може да се забележи в самия клип. След като самите стъпки стават известни, някои от феновете не помнят да изпълнят последните четири стъпки, а това води до редуциране или 18 стъпки.

Силвър не е изключително склонен, дори е подготвен да спори с публиката и основава цяло видео, в което изяснява, че е роден на 22 януари и тъкмо затова избира и тази цифра. Никой не му обръща толкоз внимание, дори става и по-зле – след хиляди видеа, хората не престават да извършват 18-те стъпки. Най-накрая Силвър стартира да заплашва танцови школи, създатели на клипове и даже хората, които го танцуват по неверния метод с каузи и наказания. И даже е в позицията да го направи, откакто има всички права. В един миг се оплита толкоз доста, че даже се изправя самичък на съд, откакто се изправя против човек с камера, който се пробва да снима последните четири стъпки. Историята завършва с триумф за всички и доходи за хореографа през 2007 година

За благополучие, Майкъл Джаксън не се тормози, когато се употребяват неговите танцови стъпки, а това е доста добра вест, тъй като всеки човек в въодушевление ще обърка наложително комплицираните осъществявания. И въпреки всичко, дано не забравяме, че този реализатор в никакъв случай не е давал първи лунната походка на своите фенове. Дейвид Бауи от дълго време танцува обратно още през 1973 година, а преди този момент Каб Калоуей и Бил Бейли вършат същото за заниманието на публиката. Тогава от кое място идва вдъхновението на Майкъл? Според някои критици, истината остава заровена във френския мим Марсел Марко, който прави съвсем същите придвижвания, които и господин Джаксън, двамата обаче са другари от години, затова не би трябвало да се изненадваме от тези обстоятелства. Мнозина си спомнят, че артистът е гледал и двама таньори на брейк, които са танцували в телевизионното шоу „ Soul Train “, и по-късно са се срещнали и получили правото да разработят танца в песента „ Billie Jean “. Малко по-късно, всеки човек е опитвал да повтори стъпките.

Швейцарският музикант Вернер Томас основава прословутия танц на пилето през 50-те години на предишния век. След като написа песента си, стартира да мисли за танц, който да завладее публиката, само че нищо не пристигнало от пилетата, скиорите били надалеч по-добри за ентусиазъм. Докато летели надолу по скатовете, те постоянно напомняли за най-различни птици, затова някои от придвижванията се трансформират в съвършеното ентусиазъм. Днес танцът е традиция за бирения фестивал „ Octoberfest “. Най-важното, което би трябвало да запомним е, че в случай че не танцуваме танца на господин Ричард Силвър, никой няма да заведе дело против нас, а това е добра вест.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР