Танците на българина“ е мотото на спектакъла, който ще събере

...
Танците на българина“ е мотото на спектакъла, който ще събере
Коментари Харесай

Ансамблите „Тракия, „Пирин“ и „Странджа“ с общ спектакъл тази седмица във Варна

„ Танците на българина “ е мотото на спектакъла, който ще събере в едно ансамблите „ Тракия “, „ Пирин “ и „ Странджа “. В 19 часа на 9 юни 2023 година най-хубавите български национални танцьори, артисти и музиканти ще излязат на сцената на Летен спектакъл Варна в респект към проф. Кирил Дженев – един от основоположниците на театралната фолклорна хореография у нас.

Най-добрите български фолклорни танцьори ще изпълнят знакови танци по хореография на професор Кирил Дженев в чест на 100 години от рождението му. Професор Дженев /1922 – 2006/ е основател на над 100 танцови творби, като творчеството му става фактор, който въздейства върху изкуството на неговите съвременници и почитатели. Кирил Дженев е хореограф в Държавния отбор за национални песни и танци - София още от неговото учредяване през 1951 година, а през 1970 година става хореограф в Ансамбъл „ Пирин “ – Благоевград. Най-яркото му дело е основаването на Държавен фолклорен отбор " Тракия " - Пловдив през 1974 година Паралелно с хореографската си активност проф. Дженев се занимава и с научна работа. Издава сборника " Български театрални танци ", взе участие като съавтор в написването на „ Терминология на българската хореография “, " Теория за градежа на придвижванията " и " Универсален танцопис ". Автор е на учебника " Кинетография " или Танцова партитура – новаторска система за разказване на танцовите придвижвания на цялото тяло върху петолиние, паралелно с нотописа. Проф. Кирил Дженев е един от най-изтъкнатите педагози-хореографи на България. Преподава в Държавното хореографско учебно заведение още от основаването му. През 1974 година поставя началото на специалността " Хореографска постановка " в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство град Пловдив.

Спектакъла „ Танците на българина “ ще показа типичен мостри на фолклорната ни школа - от танца, през музиката и вокалното майсторство до красивите и обилни костюми.

Спектакъла „ Танците на българина “ ще се организира на 9 юни 2023 г (петък). в Летен спектакъл, Варна от 19.30 часа.

При закупуване на 6 и повече билета от всяка ценова категория, се дава отстъпка от 5 лева върху цената на всеки един билет. Децата до 7 години влизат гратис, само че без право на седящо място.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР