Танкер с двама българи в екипажа е отвлечен в Червено

...
Танкер с двама българи в екипажа е отвлечен в Червено
Коментари Харесай

Къде се намира отвлеченият танкер с българи и кои са похитителите му?

Танкер с двама българи в екипажа е похитен в Червено море, оповестиха от службата на израелския министър председател Бенямин Нетаняху. От българското Министрество на вътрешните работи потвърдиха за " По света и у нас ", че измежду отвлечените са двама българи - единият е капитан на танкера. От Външното ни министерство споделиха за " По света и у нас ", че ревизират информацията.

Новината пристигна от службата на израелския министър председател Бенямин Нетаняху. Според Тел Авив плавателният съд е с 25-членен екипаж - жители на България, Украйна, Филипините и Мексико. Като виновни за похищението се показват членове на племето хуси в Йемен , които са подкрепяни от Иран.

От офиса на израелския министър председател Бенямин Нетаняху дефинираха случая като " ирански терористичен акт " и предизвестиха, че ще има последици за сигурността на мореплаването. От Пентагона също оповестиха, че са наясно със обстановката и деликатно следят развиването ѝ.

Танкерът се споделя " Галакси лидър " и е благосъстоятелност на английска компания, отчасти притежавана от израелския магнат Ейбрахъм Унгар, прочут като Рами. Плавал е под бахамски байрак , операторът му е японски. Транспондерите му са били дейни последно през вчерашния ден следобяд, когато е бил източно от порт Судан. Тръгва преди три дни от Турция и пътува към Индия. Днес представител на хусите в Йемен заяви, че танкерът е похитен и се намира на пристанище Салиф в провинция Ходейда в Йемен.

Хусите са подкрепяни от Иран и към този момент направиха редица офанзиви против Израел от началото на войната с Хамас. Ракети и дронове летят от посока Йемен към Израел от седмици. По-рано през днешния ден техен представител съобщи, че всички кораби - благосъстоятелност или опериращи под израелски байрак, са цел.

Военният им представител Яхя Сари написа в обществените мрежи следното предизвестие към всички страни по света - " да изтеглят своите жители част от екипажи на такива кораби, да не вършат доставки до тези кораби и да не доближават свои плавателни съдове до тях ". Преди седмица същият боен представител се закани, че предстоят набези против израелски кораби в Червено море и Бабелмандебския пролив , който свързва Червено море с Аденския залив на Арабско море.

Хусите са съозници на Техеран - част от по този начин наречената " ос на съпротивата " против Израел . Иранският външен министър Хосеин Амирабдолахян съобщи през днешния ден, че групировките на съпротивата са задействали целия си потенциал, с цел да засилят натиска върху Израел.

Само дни по-рано иранският водач Али Хаменей прикани да бъдат неразрешени доставките на нефт и храна за Израел през Червено море, Персийския залив, Оманско море и Суецкия канал . Хусите управляват по-голямата част от западен Йемен, както и столицата Сана. От 2015-та година водят война с про-правителствените сили, подкрепяни от Саудитска Арабия.

Новината за отвлечения танкер идва, откакто катарският министър председател шейх Мохамед бин Ал Тани заяви, че остават единствено " дребни " спънки преди да бъде финализирана договорка за освобождение на заложниците , държани от Хамас. Израелският министър председател Нетаняху твърди въпреки всичко, че нищо не е контрактувано и изключи оповестяване на помирение в Газа.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР