Тандемът Радев/Киро колят българина, както и турчин не го е

...
Тандемът Радев/Киро колят българина, както и турчин не го е
Коментари Харесай

Радев и Киро колят българина, както турчин не го е клал

Тандемът Радев/Киро колят българина, както и турчин не го е клал!

По османско време българските православни храмове не са затваряни, след 45 дни ръководство на Радев/Киро храмовете гаснат като свещи поради скъпия индустриален ток, само че който са принудени да заплащат.

Държавата не прави нищо, Народното събрание също, макар че от ГЕРБ-СДС входираха план за смяна з закона, посредством която храмове, общини, обществени заведения, учебни заведения, детски градини да минат на цената за битови клиенти, защото не са търговски сдружения.

Печално е и положението в здравните заведения.

Това стана ясно на конференция на депутати от ГЕРБ-СДС през днешния ден.

Ето детайлности:

Повече от месец не стопираме да повтаряме, че най-драматично е ситуацията в лечебните заведения, изключително в общинските лечебни заведения. Увеличението на цената на тока води до нарастване на разноските и половината доходи им да отиват за ток, съобщи проф. Костадин Ангелов.

Оказва се, че предлагането, което бяха входирали от ГЕРБ да се помогне на религиозните храмове и манастирите за високите сметки за ток, е било отхвърлено от ръководещите с аргумента, че не можело да се прави разделяне.

Проф. Ангелов посочи, че лечебните заведения не могат да усилват цени, тъй като не калкулират активност, не могат да трансформират цената на клиничните пътеки, а не получават никаква държавна помощ, а в това време не могат да спрат да лекуват пациентите. Вариантите пред които са сложени общинските лечебни заведения са или да спрат да заплащат заплатите на медиците или пък да спрат да купуват консумативи и медикаменти за болните в интервал на поредна коронавирус вълна.

Държавата отсъства, а рецесията се неглижира от държавното управление на Кирил Петков и предстоят програмирани банкрути, съобщи още проф. Ангелов.

Деница Сачева напомни, че още при започване на рецесията са алармирали, че ще стартират да затварят обществени домове, както за деца, по този начин и за възрастни, а междинното нарастване в сметките за ток и е в пъти, като обществените домове не могат да покрият разноските си електрическа енергия.

Ако няма държавна помощ, то в границите на околните дни ще се види затваряне на домове за обществени услуги, а част от тях към този момент са получили писма от енергийните дружества , съобщи Сачева.

Същото е и с учебните заведения, като Красимир Вълчев съобщи, че изключително трагично е ситуацията там където се отопляват на ток.

Предупредихме държавното управление, че няма буфери в бюджета, с цел да покрие това шоково покачване, добави Вълчев и акцентира, че резултатът при учебните заведения в детските градини и направените от тях икономии за ремонт на класни стаи и възобновяване ще отидат да заплащане на сметките за ток.

Абсурдно е студентите да заплащат 50 лв. наем и 250 лв. сметка за ток. Дано държавното управление да надмогне непокизма си и бързо да разбере, че би трябвало да помогне на бизнеса и бюджетните организации, добави още Вълчев.

Николай Нанков напомни, че от високите сметки за ток страдат и ВиК сдруженията, които също са сложени пред обстановката да спрат активността си и напомни проблема с сдружението в Ямбол, което от 1 февруари ще бъде със спрян ток.

Делян Добрев добави, че в случай че е имало навременна помощ за бизнеса то и цените в магизите е нямало да се покачат. Той добави, че към този момент са предложили на Народното събрание план на решение да се компенсират 100% тези, които извършват социална услуга.

Добрев добави, че ще внесат искане за изключително съвещание на енергийната комисия още при започване на идната седмица, като ще упорстват плана на решение да се прегледа още в сряда като първа точка от пленарното съвещание.

Добрев напомни, че държавното управление компенсирало ЕРП-тата 100%, като ще желаят това да се случи и детски градини, учебни заведения, религиозни храмове, ВиК сдружения, общини, лечебни заведения и транспортния бранш.

Бях впечатлен да чуя, че даже и когато сме били под турско робство храмовете са били отворено, а в този момент като нещо толкоз прозаично като цената на тока има риск някои от тях да бъдат затворени, съобщи Добрев и добави, че решение на казуса има и те са го предложили.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР