Тъмни приливи“, втората част от новата семейна сага на Филипа

...
Тъмни приливи“, втората част от новата семейна сага на Филипа
Коментари Харесай

Излиза Тъмни приливи – втора част от новата семейна сага на Филипа Грегъри

„ Тъмни приливи “, втората част от новата фамилна сага на Филипа Грегъри, е вълнуваща история за лакомия, пристрастеност, изгубена обич и жадност за благосъстояние, разгърната на два континента.
Във втората част на нейната нова фамилна сага кралицата на историческия разказ Филипа Грегъри ни показва една трагична и завладяваща история, която ни води от бедността и блясъка на Лондон от бурните времена на Реставрацията до колоритните улици на Венеция и ни среща с живота на първите заселници в североамериканските колонии. В „ Тъмни приливи “ още веднъж се срещаме със знахарката Алинор и беглеца-благородник Джеймс, чийто ориси се преплетоха измежду кървавия безпорядък на Гражданската война в Англия в „ Мочурища “.
Изминали са 21 години оттогава. Сега Алинор живее непретенциозно и почтено, дружно със своята щерка Алис и внуците си Сара и Джони, с които стопанисват склад в Лондон покрай река Темза. Спокойното им всекидневие ще бъде нарушено от идването на двама непредвидени гости.
Първият е Джеймс Ейвъри, който в този момент е богат и уважаван и може да предложи всичко на дамата, която преди години е изоставил, в това число благосклонността на възкачилия сена престола крал Чарлз II. Дали обаче Алинор е подготвена да му елементарни измяната, което й аргументи толкоз доста премеждия? Вторият клиент е Ливия, красива вдовица от Венеция в бездънен печал. Тя твърди, че Алинор е нейната свекърва и е пристигнала да й заяви тъжната вест, че огромният й наследник Роб се е удавил във венецианската лагуна.
Ливия съумява да очарова цялото семейство с чувствената си, безгрижна топлота и дава обещание да развие нова печеливша търговия. Тя търси помощта им за продажбата на своето завещание от красиви скулптури, възползвайки се от разрасналата се фикс идея измежду богатите благородници да купуват антични произведенияна изкуството. Но нещо в историята на Ливия не вдъхва доверие на Алинор, а отговорите на загадките към нея се крият в тъмните приливи на Венеция.
 Кенилуърт - един от шедьоврите на Уолтър Скот " Кенилуърт " - един от шедьоврите на Уолтър Скот
През 2021 се навършват 250 години от рождението на сър Уолтър Скот, един от безспорните първомайстори на жанра исторически разказ. Сред...
Междувременно в Нова Англия братът на Алинор, Нед,се пробва да откри своето място в Новия свят, където може да живее свободно, без да се преценява със заповедите на крал и стопанин. И той се изтезава от терзания, наблюдавайки покачването на напрежението в връзките сред заселниците и локалното индианско население, към което се привързва от ден на ден. Колкото и да не му се желае, войната е неизбежна и скоро Нед ще би трябвало да избере на коя страна да застане.
Пресъздавайки за следващ път съвършено духа на епохата, Филипа Грегъри споделя една динамична и завладяваща история, безмилостно излагаща на показ крещящите обществени разделения сред бедните и привилегированите. Зашеметяващият сюжет на „ Тъмни приливи “ ни води надалеч оттатък мътните води на Темза и ни потопя в мистерии, закани, провокациите и измените, пред които са изправени дамите в един традиционен свят, където да бъдеш мощна или „ друга “ може единствено да предвещава заплаха.
Родена в Кения през 1954 година, Филипа Грегъри приключва история, пази докторат по литература на XVII век в Единбургския университет, работи като публицист и продуцент за BBC. Първият й разказ неотложно става международен бестселър и тя се посвещава напълно на писателската си кариера. След поредицата бестселъри от епохата на Тюдорите е наречена “кралица на историческия разказ ”.
Освен двете й най-известни исторически поредици за Тюдорите и Войната на розите, тя е създател и на детски романи, както и на няколко книги, чието деяние се развива в наши дни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР