“Тъмната стаичка никога не е предизвиквала смут и колебания при

...
“Тъмната стаичка никога не е предизвиквала смут и колебания при
Коментари Харесай

Гълъб Донев се скара на ЦИК за тъмната стаичка

“Тъмната стаичка в никакъв случай не е предизвиквала ужас и съмнения при тълкуването, макар че нито е стаичка, нито е тъмна. Параванът е мобилната версия на тъмната стаичка и с него нещата седят по същия метод ”. Това разяснява служебният министър председател Гълъб Донев при започване на днешното съвещание на Министерски съвет.

Поводът е настояването на ЦИК Министерският съвет да обясни по какъв начин би трябвало да наподобява параванът, зад който ще се гласоподава на 2 април. Според комисията в Изборния кодекс това не е записано и по тази причина тя мъчно можела да поръча такива без да има разказани механически параметри. 

" Извън Изборния кодекс параванът е преносима бариера. В кодекса той размени кабината за гласоподаване по-популярна като тъмна стая. Предназначението ѝ същото - да обезпечи тайната на вота ”, сподели той. Според Донев било необяснимо ЦИК преди да е решавал какви да са тъмните стаички, а в този момент да не може да реши това за параваните. Настоя и, че не е работа на Министерския съвет да взема решение това.

“Министерският съвет няма отговорности да разказва техническите параметри на параваните, зад които би трябвало да гласоподават жителите на изборите на 2 април. Стандартизацията в тази ситуация може единствено да ограничи общинските изборни комисии ”, акцентира Донев.

Снимки: Агнес Методиева

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР