Там, където очаквахме най-големи проблеми, те си се случиха и

...
Там, където очаквахме най-големи проблеми, те си се случиха и
Коментари Харесай

`Стоил Цицелков: Ще се справим с купения вот, когато изкореним екстремната бедност

„ Там, където чакахме най-големи проблеми, те си се случиха и нашите хора ги следиха непосредствено. Някои от тези проблеми можете да ги видите на камерите за видеонаблюдение. (…) В Ихтиман, в Буковлък, в Пернишко. Имаше даже арестувани хора в резултат на наши сигнали. Имахме и случаи на някой, който се разхожда с пари, води хора на друго място . “

Така разказа изборния развой в рискови секции Стоил Цицелков от Обединението за почтени избори (ОЧИ).

Един човек настояваше бюлетини, които би следвало по разпоредбите да са невалидни, да бъдат признати за годни , даде различен образец Цицелков.

Активността беше по-скоро ниска за тези рискови секции , означи той и посочи, че „ ще има възприятие за безотговорност, до момента в който няма осъдени „.

Предстои платформата ОЧИ да излезе с разбор въз основа на извършеното наблюдаване от нейни екипи по места. Цицелков дефинира това като „ лимитирана задача, изпратена в проблематични места , която демонстрира трендове “.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

Петя Алтимирска, която е била покровител на последните парламентарните избори, а преди този момент е била и член на СИК, показа свои наблюдения от вота в Северозападна България:

„ Отидох в едно далечно село във Врачанско, където беше рискова секция. Седях от сутринта до края, след броенето. Следобед започнаха да идват на групички хора, фамилии, родственици, от ромски генезис, не знаеха тъкмо какво да вършат. Два часа преди края на деня кметът се завъртя наоколо, седнал съм много време пред самата изборна комисия и тогава започнаха като че ли да идват малко повече хора. Най-фрапиращо беше, че откакто започнаха да се броят самите бюлетини, имаше и много празни бюлетини . Никога до този миг аз не бях виждала празни бюлетини. Имаше бюлетини със задраскани по няколко партии, имаше бюлетини със задраскани преференции без задраскани партии „, описа тя в предаването „ Преди всички “.

Алтимирска изрази съмнение, че стартирането на празни бюлетини е симптом на напън и зависимости , които в дребните обитаеми места са по-силни.

Според Стоил Цицелков ще се оправим с този феномен, когато изкореним рисковата беднотия в България . По думите му това прави допустимо хората да продадат гласа си, да се усещат следени, а въпросните празни, или задраскани с нещо нецензурно бюлетини са тип митинг.

 Снимка: БГНЕС

Партиите не могат да обучат и да изпратят в СИК кадърни хора и никой не ги задължава . Публичното финансиране на политическите партии не е обвързано с това те да образоват своите членове на изборни комисии, разяснява Стоил Цицелков. Според него в резултат на затруднения избирателен развой доста готови хора към този момент са се отказали да вземат участие в провеждането на изборите.

Има доста легенди в българските избори . Има нарушавания, които се случват, само че не въздействат “, сподели още Цицелков.

Чуйте повече по тематиката в звуковия файл.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР