Там, където махам директори, слагам хора, на които имам доверие

...
Там, където махам директори, слагам хора, на които имам доверие
Коментари Харесай

Когато политиците кадруват в МВР е абсолютна грешка, с пагубни резултати! Управлението на ст. комисар Г. Кандев в ОД на МВР Благоевград, белязано от серия избори, скандали и нездрави приятелства ...


" Там, където махам шефове, поставям хора, на които вярвам и считам, че ще се оправят по добре от в този момент настоящите ръководители ", по този начин вътрешният министър К. Стоянов отхвърли нападките, че е сменил по политически аргументи някои от шефовете на регионалните дирекции, измежду които и шефът на ОД на Министерство на вътрешните работи Благоевград Георги Кандев. Министърът загатна, че е намерил някои недостатъци в работата на заменените шефове.

Кандев напусна поста в петък, заменен от още веднъж външен за благоевградската полиция началник. Даниел Димитров идва от РЗБОП Кюстендил, с цел да оглави една от най-тежките дирекции в страната. Беше изработен опит за вмешателство в кадровата политика на вътрешния министър от страна на предходни ръководители на ведомството и намесата на политика в него не е казус, само че извънредно нездравословна процедура, която нанася съществени вреди на полицейските дирекции.
Та белким ексдиректорът Георги Кандев от Гоце Делчев " завоюва конкурс " за поста в ОД на Министерство на вътрешните работи Благоевград. И той бе спуснат изненадващо в Благоевград. Мълвата твърдеше, че това е станало със съдействието на политици, гравитиращи към Българска социалистическа партия и Българска комунистическа партия и най-много със " златния пръст " на кадруващото повсемество гоцедечевско лоби, което се меси в кадровата политика във всички институции в Пиринско, освен това извънредно несполучливо.

Георги Кандев оглави ОД на Министерство на вътрешните работи по времето на гоцеделчевеца, ексминистър Бойко Рашков, койтопакпредизборно смени дотогавашния полицейски началник Дойчин Дойчинов. Всяка промяна е самобитен потрес за състава на пиринската полицейска дирекция и са нужни месеци, с цел да проработи по разпоредбите на всеки нов шеф.

Кандев не познаваше никого, стъпвайки в дирекцията, по тази причина и образува управническия си екип от някогашни съученици и другари от предишното му, обкръжи се с хора за " маса " , които за жалост не познаваха оперативната конюнктура в региона, нямаха никакъв опит като ръководители и никаква действителна оперативна информация, само че пък някои от тях бяха пословични интриганти и му размътиха главата с криви информации, неверни преценки и оценки за тези, с които ще би трябвало да работи в системата и отвън нея.

Лоши съветници имаше Кандев, които му натрисаха една или друга управническа неточност, разясняват в двора на полицейската дирекция . Кандев бешедиректорът, по чието време се организираха серия от избори в региона.

Изборите бяха през няколко месеца в първата година от ръководството му, което затлачи ч исто оперативната работа в полицейската дирекция и имаше интервал, в който локалната полиция бе на последните места по доста от оценените индикатори. Днес резултатите на дирекцията са по-добри, с помощта на положителната работа на криминалистите на територията на региона, които не оставиха не разкрито нито едно от по-тежките закононарушения .

Кандев имаше шанс като шеф, защото по негово време не се случиха доста комплицирани за разплитане проблеми, които да тестватоперативното му майсторство и управнически гений, по този начин както беше при други шефове през годините.
Георги Кандев пристигна в Благоевград и се съобщи като " другия шеф " - отворен към медии и институции и с извънредно друг управнически метод , на който са го учили в академията и ФБР, по този начин както самичък споделяше и се гордееше.

Като доказателство за неговите умения бяха приложени премиите, окичени по стената на директорския кабинет, от която сега стърчат единствено пироните , удостоверение за всяка грамота, значка и орден, с които се гордееше някогашният шеф. Днес " стената на славата " в музеяна Г. Кандев, плаче ... Плаче за шпакловка иремонт.

Комисар Кандев доста бързо, поименно опозна представителите на локалните медии, до такава степен, че някои от тях познаваха даже гастрономическите му желания и злоупотребяваха с познанството си, рекламирайки обществено близостта си с него.

Дни наредобаче, някои от любимците на полицейския началник настойчиво мълчат, като че ли Кандев в никакъв случай не е съществувал като полицейски шеф , други пък се тупат в гърдите, че с тяхно общително подпомагане е отхвърлен от поста, бързайки помпозно да разгласят промяната му, преди да е станала факт, плюейки мощно върху доскорошното им другарство.

В системата и отвън нея има подлеци, пред които за жалост мощните на деня се оказват слаби и елементарно се трансформират в техни жертви . Полицейската дирекция в никакъв случай не е имала шеф, допускал сходна непосредственост и контакти, забъркали го в смехотворни кавги и построили му извънредно неверна визия за това, кой кой е в региона.

Грешка бе доверието, с което Кандев подходи към съветниците си, част от които,както се твърди, са предприемачи от поречието на Места и някогашни висши служители на реда , от дълго време отвън системата на Министерство на вътрешните работи, с архаични знания за ситуацията и доста надалеч от действителността в системата. В този смисъл промяната на Кандев се наложи, тъй като времето му като шеф просто изтече и неодобрението към него стигна до върховете на Министерство на вътрешните работи. Кандев не бе одобряванот част от кметовете по места, с които влязоха в изострен конфликт.

Емблематични за ръководството му бяхаразприте с кмета на регионалния център Благоевград Илко Стоянов, с който неколкократно влизаха в директен разнобой. Не се получи заварката сред община и полиция, в името на реда и спокойствието на жителите на регионалния център и кметът Стоянов извади на ярко латентната борба с полицейския шеф. Гръмна всеизвестен скандал с арест на общински чиновници, хванати да транспортират упоени кучета в багажника на автомобил.

Според полицията и жалбоподателя, с цел да ги изхвърлят на територията на друга община, съгласно кмета кучетата били натоварени, с цел да бъдат прегледани в клиника в Дупница. След този случай, кметът на Благоевград сезира прокуратурата и изиска следствие на дейностите на полицията, ръководена от Кандев, както и незабавен отговор, за какво лице, подало тъжба взе участие в полицейската интервенция, заснемайки и предавайки онлайн протичащото се. Жалби против Кандев вървяха и от Гоце Делчев.

Повече от година Кандев посвети кадровата си политика и работата си на борба с началника на полицейското ръководство в Гоце Делчев, Николай Петров. Двамата се преследваха като котка и мишка, единият с доноси, другият с санкции. Битка до безкрайност. Николай Петров се скри с отпуски и болнични и съумя да се задържи в системата на Министерство на вътрешните работи, макар настоятелните дейности на полицейския шеф.

По време на ръководството му избухна и скандал с компютри, които бяха купени от дирекцията и се откри, че върху компютрите е сложена втора лепенка на декларирана за пазаруване марка, която ги прави пригодни за работата в полицията, а под нея в действителност лъсва друга марка компютърна настройка . По случая работи към момента прокуратурата и се търси виновникът, обезпечил въпросните компютри . Не по малко сериозен публичен отзив доби и абсурда с карания от Кандев джип, иззет преди години от мъж от региона на Гоце Делчев.

Собственикът на джипа се оплака, че макар влезнало в действие правосъдно решение да му бъде върнат джипа, полицията не му го връща, а той получилфишове и санкции за над 2000 лв.. Казусът доби национална популярност и се стигна до там, че откакто сер разшумяКандев разгласи, че връща джипа, само че пък притежателят му, виждайки в какво положение е отхвърли да си го получи и още веднъж избухна нов скандал...

Не може да се отхвърли, че полицейският шеф участваше интензивно във всякообществено мероприятие. Кандев бе измежду първите мъже, поднасящи цветя при всеки празничен мотив и за това свидетелстват стотиците снимки, на които комисар Кандев е в първите редици, с генералска униформа, едни гърди напред.

Не му стигна времето на Кандев да опознае локалния манталитети се откъсне от лошитеси съветници и подлеците, които го бяха заобиколили, които хем нищо не знаеха, хем се правеха на оперативно осведомени, обаче в неверната посока.

И по този начин, ден след ден, престижът на локалната дирекция се сриваше.Има още доста какво да се каже за миналите 2 години за ръководството на ОД на МВРБлагоевград, можем да приказваме за жаргона, за езика на омразата, за квалификациите по адрес на този и оня, за интригите.,заплитани ловко измежду състава...

Това, което доста ни смути обаче, е фактът, чев последните два дни на предходната седмица, когато следяхме и писахме за възможните рокади и промяната на шефа, форумът ни завря от мнения анти управлението на дирекцията, като че ли някой беше отворил " тенджера под налягане ".

Стотици мнения съпътстваха всяка от изявленията ни по тематиката, което повдига въпроса: Защо на финала се разприказваха осведомени, пресирани ли са били, или са водени от страха от възмездие. Кандев си потегли и езиците се развързаха...

Комисар Кандев напусна регионалната дирекция, макар, че до последно не вярваше , че ще бъде освободен, до последния час от ръководството си уверяваше чиновниците си, че остава на поста си, тъй като бил отказал да подпише желаната от министъра оставка.

Изненадата пристигна в 11 часа в петък, когато дойде новият шеф Даниел Димитров... Шокът беше цялостен за Кандев, който направи недотам положително усещане и на изпроводяк, като в наличието на зам. министър К. Ценкин и новият полицейски началник, пред чиновниците си в церемониалната зала, не спрял да дъвчедъвка, усмихвайки се, като че ли да прикрие вълнението си, описват присъстващи на церемонията по предаването на властта.

Така става в Министерство на вътрешните работи, през днешния ден си огромен началник и се радваш на потупвания по рамото, отрупани маси и наколенки от подлоги, на следващия ден си тръгваш безславно. И от работата ти тук зависи дали ще те запомнят, и с какво.

Пожалаваме на ст. комисар Г. Кандев нови професионални триумфи, доста здраве и положителни другари..., а на новия шеф Д. Димитров, да не не помни, че регионът е характерен и има хора, които до момента в който с едната ръка те галят, с другата забиват нож в гърба... Успех и на него в ръководенето на тежката полицейска дирекция.,ание ще записваме събитията, оттук насетне...

Петя Колева

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР