Там, където горят книги, по-късно ще горят и хора –

...
Там, където горят книги, по-късно ще горят и хора –
Коментари Харесай

Истории зад датата: На 10 май през 1939 г. на централния площад в Берлин горят книги

" Там, където горят книги, по-късно ще горят и хора " – думите са на немския публицист Хайнрих Хайне и ще се окажат оракулски за едно събитие случило се на тази дата повече от 100 години след тяхното изричане.

На 10 май 1933 година на централния площад в Берлин струпват 20 000 книги. Всички те са написани от създатели, които националсоциалистите дефинират като " нездравословни ". На събитието участват 5000 студенти с факли и няколко десетки хиляди души аудитория.

Това се случва единствено месеци откакто Хитлер поема властта в Германия. Сред изгорените книги – четем имена на създатели като Бертолд Брехт, Ерих Кестнер, Алберт Айнщайн, Зигмунд Фройд и даже Ърнест Хемингуей. Всички те са оповестени за създатели на " извратено изкуство ". За страдание, този акт е последват от още десетки сходни по времето на националсоциализма в Германия.

Снимка: iStock

Днес си припомняме и едно друго събитие, основно за международната история. На 10 май 1994 година Нелсън Мандела става първият негър президент на Южноафриканската република!

Името му и през днешния ден е синоним на битката за мир и пълноправие, на борбата против апартейда и на фантазията да трансформира личната си страна в същинска народна власт.

Преди да стане президент, поради правозащитната си активност, Мандела лежи 27 години в пандиза. Той е притежател на Нобелова за премия за мир. Негови са думите: " Нека свободата спечелва. Слънцето в никакъв случай не залязва над това превъзходно човешко достижение. "
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР