Там, където динамиката на имотния пазар е много по-ниска, в

...
Там, където динамиката на имотния пазар е много по-ниска, в
Коментари Харесай

Eксперти: След няколко години няма да има пазар за сгради, които не отговарят на съвременните критерии

Там, където динамичността на имотния пазар е доста по-ниска, в по-малките градове, са възможни намаления на цените. Всичко е функционалност на търсенето и предлагането. След като няма търсене, разумно е цените да стартират да понижават. В тези градове няма и подобен пик на строителството, какъвто има във Варна, в София, в Бургас. Там и предлагането не е скочило в пъти на фона на намаляващо търсене. Пазарът по отношение на цените евентуално ще бъде спокоен. Това каза Александър Бочев, зам.-председател на НСНИ, в предаването " Бизнес старт " на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

В момента пораства една напълно нова генерация от клиенти, които се отнасят по напълно друг метод към свободното си време. Те имат ново отношение към спестяванията, към активите, които получават, към качеството на средата, която ги заобикаля. Това ще пренареди пазара по извънредно здравословен и потребен метод за всички, каза Иван Велков, ръководител на FIABCI България, който също бе посетител в предаването.

" В момента потребителите и купувачите са много осведомени и взискателни и има съществено повишаване на интереса към качествено, ново строителство, съобразено с условията на пазара и новите технологии ".

Манипулативно е да се твърди, че броят покупко-продажби е на най-ниското си равнище от 2010 година насам, сподели Бочев. " В огромните градове, където е огромният пазар - София, Варна, Бургас - статистиката от Агенцията по вписванията (ако не се преглежда единствено третото тримесечие, а първите три тримесечия на тази година) сочи повишаване по отношение на 2010 година - през 2023 година в София то е с 90%, във Варна - към 40%, в Пловдив - към 30% ".

" Големите пазари на недвижими парцели имат огромен растеж по отношение на 2011 година, както и спрямо 2020. Единственият спад, който бележим сега, е по отношение на 2022, която беше много пикова. Но спадът по градове е сред 10 и 13%, което е обикновено за един подобен свободен пазар ".

Това, което е значимо да се означи, е, че за разлика от 2010, 2011 и 2012 година, когато строителните компании бяха много пасивни и градежите бяха замразени, сега имаме голямо количество градежи, които се осъществят още " на зелено ". 

2010 година беше една ужасна година за пазара на недвижими парцели, тъй като тъкмо тогава всички други европейски страни и пазари към този момент се бяха възстановили от финансовата рецесия, а в България тя продължаваше да господства, напомни от своя страна Иван Велков. " Финансовите и гравитиращите институции бяха извънредно пасивни, а строителните бизнесмени бяха изпаднали в цялостна меланхолия и отчаяние във връзка с продажбите, а и този времеви лаг, който е сред сключването на договорката и нейното изповядване, малко изкривява и не винаги показва ясната картина на протичащото се ".

Трябва да съпоставяме сходни по динамичност и като макроикономически фактори години, с цел да забележим дали наистина се случват качествени промени на пазара. През последните три години въздействието на пандемията, а по-късно на цените на енергийните запаси, геополитическите затруднения, несигурността на финансовите пазари, стартира да трансформира настройките на тези, които имат по-широк небосвод да запазят спестяванията си, да влагат и да търсят реализация, добави гостът. 

" Пазарът сега е доста по-суфистициран и квалифициран осведомително и за това е по-предпазлив, което за нашите географски ширини е доста потребно упражнение, тъй като пък тъкмо за тези няколко огромни града в България вътрешната миграция в страната се трансформира в трайна наклонност. Независимо от други конюнктурни съображения, търсенето на жилища за новопристигащи и новонастаняващи се столичани, основава една справедлива картина. Търсенето е огромно и за това има огромен брой покупко-продажби. Но има качествена смяна. Тя е на равнище наличие на покупко-продажбите - доста повече се търсят оферти, които дълготрайно и стабилно да подсигуряват качество. Нещо, което преди беше по-лежерно занятие и се търсеше единствено по ценови параметри ". 

Демографските фактори постоянно са оказвали доста въздействие на пазара на недвижими парцели, като през последните години това се отразява в миграцията към по-големите градове, където има и икономическа реализация. В по-малките регионални градове продажбите понижават. 

" И при търсенето, и при предлагането на парцели, има смяна в динамичността спрямо други интервали и години. По-високите стойности от преди две години се дължат на броя приключени здания, които са финализирали процеси, текли години ".

Когато се избира ново жилище, изключително в постройка, която се строи, лишава години, до момента в който договорката бъде завършена, добави Велков. " Завършването на доста сгради се събра в доста стилен интервал от време. Това никога не промени ритъма и упоритостите на положителните строителни компании и бизнесмени да търсят този вид пазари ".

" Динамиката, която не предстои на бърз прочит, е това, което се случва със старите, съществуващи здания, където компромисите се отразяват и във финансовите параметри. И спадовете се дължат и на това, че никой не търси към този момент парцели в неподдържани, остарели, проблематични здания с потребност от ремонт. След няколко години няма да има пазар за здания, които не дават отговор на актуалните критерии и тогава ще разясняваме още по-голям спад на броя покупко-продажби ", съобщи Велков. 

Пандемията катализира желанието на хората да запазят цената на парите си, добави Бочев. " Но с покачването на цените през 2020-2021 година, на пазара се намесиха спекулативните покупко-продажби - хора, купуващи " на зелено " и препродаващи след довеждане докрай. В момента цените към този момент са на постоянни равнища, не се чакат разтърсвания на пазара и тези покупко-продажби също понижиха ". 

На въпроса по какъв начин са повлияли нарасналите лихви и какви са главните сюжети от тук нататък за цените на жилищата в София и в останалите градове коментарът бе, че огромна част от процесите, които се случват в Западна и в Северна Европа, свързани с смяната във финансовите параметри на кредитирането, са доста по-променящи средата там, в сравнение с в България. " Причината е, че там фундаментален детайл е пазарът на наеми. В България процентът парцели, които се възнамеряват да бъдат издигнати и да се употребяват единствено за отдаване чартърен, е относително невисок и това ни слага в един по-закътан ъгъл на бурята, тъй като решението да се придобие парцел и да се употребява дълготрайно за лични потребности не се въздейства толкоз директно от флуктуацията на лихвените проценти ". 

Очаквам намаляване на броя покупко-продажби поради изгубването от пазара на некачествените оферти, които никой няма да харесва, безапелационен бе Велков.

Според Бочев през идната една година ще имаме постоянен пазар на недвижимите парцели без обилни разтърсвания във връзка с цените. " По отношение на броя на покупко-продажбите ще би трябвало да изчакаме статистиката към края на годината, тъй като четвъртото тримесечие е най-силно ". 

" Последните няколко години слабите трети тримесечия се дължат на желанието на хората да изразходват времето си за пътувания и екскурзии ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР