Тълпите започнаха да се събират пред сградата на парламента в

...
Тълпите започнаха да се събират пред сградата на парламента в
Коментари Харесай

Политико: Грузинците, които се борят за Европа, се опасяват, че...

Тълпите започнаха да се събират пред постройката на Народното събрание в центъра на Тбилиси рано в сряда, единствено ден откакто силите за сигурност отблъснаха и задържаха стачкуващи, протестиращи против противоречивите проекти на държавното управление да дефинира неправителствените организации, медиите и групите за акции, получаващи финансиране от чужбина, като „ задгранични сътрудници “.

 

Критиците настояват, че законопроектът, който беше признат от депутатите на трето четене във вторник, отразява съветското законодателство, употребявано от Кремъл за потушаване на инакомислието и гонене на деятели.

 

С повишаването на напрежението в границите на спор, който може да провали очакванията на южнокавказката страна да се причисли към блока, мнозина се притесняват, че са оставени да се борят за европейските полезности съвсем сами.

Сега обаче се ускоряват рецензиите към Европейски Съюз, че не е съумял да реализира консенсус за по-твърда позиция във връзка с рецесията.

 

„ При всеки опит в Европа да се откри обща позиция, без значение дали става въпрос за Украйна, Газа или Грузия, ние намираме все по-малко координация “, съобщи литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис в изявление за POLITICO по време на визитата си в Грузия в сряда.

„ Наблюдава се спад в способността на Европа да показва политическа позиция. Но дали съм обезпокоен или сюрпризиран? Всъщност не - това е методът, по който Европа действа в този момент “.

 

Европейски Съюз осъди проектите на ръководещата партия „ Грузинска фантазия “, като предизвести, че те са „ несъвместими “ с решението за даване на статут на страна кандидатка, взето през декември. Въпреки това посланията му към държавното управление бяха помрачени от очевидната липса на единение измежду държавите-членки.

 

След като законопроектът беше признат и полицията се нахвърли върху протестиращите във вторник, Европейската комисия не направи изказване в продължение на съвсем 24 часа, макар че Вашингтон съвсем незабавно загатна, че може да наложи наказания на високопоставени политици, в случай че законопроектът бъде признат.

 

„ Абсолютно срамно е, че до този миг Съединени американски щати са създали мощно изказване по отношение на спазването на критериите за присъединение на Грузия към Европейски Съюз, а ние не съумяваме да излезем с нито една дума “, съобщи тогава един от дипломатите на Европейски Съюз.

 

Противопоставянето на Унгария, която макар рецензиите от страна на Брюксел сама наложи ограничавания на гражданското общество, на процедура блокира взаимното изказване, което имаше за цел да покаже обединен фронт на всички 27 държави-членки.

 

Унгарският еврокомисар, ръководителят на разширението на Европейски Съюз Оливер Вархели, също е изразил противоречие с формулировката на плана на писмото, макар напъните да го накараме да поддържа изказването, оповестиха за POLITICO един чиновник и един посланик.

 

Когато в сряда най-сетне беше оповестено изказване от името на Върхелий и на основния посланик на Европейски Съюз Жозеп Борел, в него просто бяха повторени предходните апели към „ Грузинска фантазия “ да се откаже от проектозакона и бяха наказани „ заплашването, заканите и физическите набези “ против деятели и опозиционни политици. Малко след публикуването обаче името на Вархели беше отстранено.

 

Говорител на Комисията настоя, че обновеният вид отразява необятен консенсус измежду управлението на блока - позиция, която не всички намират за безапелационна. „ Това е безспорна гнусота “, сподели посланик от Европейски Съюз за случая.

 

Брюксел нееднократно е изразявал мнение, че приемането на закона на процедура ще замрази кандидатурата на Грузия за участие в Европейски Съюз. Въпреки това Комисията подцени апелите на членове на Европейския парламент, които се обърнаха към Борел с искане Комисията да заплаши със наказания грузинските депутати, които поддържат законопроекта. Брюксел изисква цялостно единогласие сред държавите-членки, в това число Унгария, с цел да наложи ограничавания на трети страни.

 

„ В изказванията на Европейски Съюз няма никакви признаци за евентуални дейности. Няма нищо за наказания, нищо за срещи или апели за срещи или други съответни стъпки ", сподели Тинатин Ахвледиани, теоретичен помощник в Центъра за европейски политически проучвания в Брюксел. „ Съединени американски щати са доста по-бързи, доста по-остроумни, а Европейски Съюз просто повтаря едни и същи претенции - да се откаже от сметката - във всяко свое изказване, което знаем, че държавното управление няма да направи. “

 

Във вторник, говорейки от Тбилиси, помощник-държавният секретар на Съединени американски щати по европейските и евразийските въпроси Джеймс О`Брайън съобщи, че законът „ може да бъде повратна точка в това, което до момента е било градивно и продуктивно партньорство “ сред Съединени американски щати и Грузия. Той загатна, че политиците от „ Грузинска фантазия “ могат да бъдат персонално глобени, и съобщи, че антизападната изразителност на държавното управление, което подмолно твърди, че Вашингтон се пробва да докара до промяна на режима, е „ като оживяла страница в Reddit “.

 

„ Доверието в Европейски Съюз е заложено на карта “, сподели Виола декор Крамон-Таубадел. „ Разминаването сред Съединени американски щати и Европейски Съюз не е потребно - има ясно обръщение от Съединени американски щати и чакам освен висшият представител Борел, само че и комисар Варели да кажат нещо доста ясно за това къде стоят и каква е позицията на Комисията. “
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР