Талисманите са неизменна част от визията на олимпийските игри в

...
Талисманите са неизменна част от визията на олимпийските игри в
Коментари Харесай

Талисманите - неизменна част от визията на олимпийските игри

Талисманите са неизменима част от визията на олимпийските игри в последните години. Освен посланията, които са вплетени във типа и дизайна, симпатичните фигурки имат скъпа колекционерска стойност - най-много за малчуганите.

Първият олимпийски амулет е " роден " за Зимните игри в Гренобъл 1968. Казва се Шус и има нереална форма на дребосъче върху ски, оцветено в бяло, синьо и алено - несъмнено - цветовете на френското знаме.

Титлата на първи формален олимпийски амулет обаче носи Валди - дакелът на Мюнхен 1972. Успехът и известността на първите талисмани ги трансформират в институция за идващите издания на олимпийските игри. Те одобряват причудливи форми на действителни или измислени създания, не наложително красиви, по-скоро симпатични, само че постоянно жизнерадостни, носители на съществени за спортистите качества като мощ, експедитивност, сръчност, храброст, неизменност.

Може би най-популярният скотски тип, показан измежду талисманите е мечката, като неоспорим именит статут в тяхната подчиненост има Миша или Михаил Потапич Топтигин (както е цялото му име) - талисманът за игрите в Москва през 1980 година е голям мечок - благ и сензитивен. Първият, летял в космоса, с цел да прекара време на галактическата станция Солют 6 през 1978. Проронената сълза от Миша по време на закриването на игрите е един от най-незабравимите и вълнуващи олимпийски моменти.

Две полярни мечки - Хайди и Хоуди показват духа на Канада за зимните игри в Калгари 1988. Черният мечок Коул е един от трите талисмана за Солт Лейк Сити 2002 дружно с койота Купър и заека Паудър.

А можем ли да забравим Бинг Двен Двен - покрития от лед полярен мечок - амулет на Зимните игри Пекин 20 години по-късно?

Цяло животинско царство си провеждат олимпийските талисмани през годините - бобърът Амик за Монреал 1976, орелът Сам беше в центъра на шоуто през 1984 в Лос Анджелис и още - тигри, патици кенгура, цялата богата международна фауна е показана в избора на олимпийски талисмани.

Първите същински човешки облици в тази елитна група са децата Хаакон и Кристин за Зимните игри Лилехамер 1994, като с изключение на тях уредниците избират и осем двойки дечица от плът и кръв, които показват обособените региони на Норвегия.

Може би повече богове, в сравнение с хора са Аполон и Атина - талисманите на 2004 година.

Сред фигурките, които ще се помнят дълго е Уенлок, съществото формирано от последната капка стомана, отделила се при структурата на Олимпийския стадион в Лондон - дизайнерско и идейно решение, победило 100 други оферти, измежду които чайник или дрънкулка на Биг Бен с човешки крака.

Французите постоянно са били измежду революционерите и новаторите, по тази причина не е изненада изборът им за амулет за игрите в Париж 2024 година - островърха шапка, носеща името Фриж. Червената фригийска шапка е знак на Френската република и на равенството.

Фигурките в действителност са две - едната е обута в маратонки, а другата е с протеза на крайници - талисманът на Параолимпийските игри.







Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР