Талибанското правителство на Афганистан настоява за освобождаване на милиарди долари

...
Талибанското правителство на Афганистан настоява за освобождаване на милиарди долари
Коментари Харесай

Просто ни дайте нашите пари: талибаните натискат да отключат афганистанските милиарди в чужбина

Талибанското държавно управление на Афганистан упорства за освобождение на милиарди долари запаси на централната банка, защото засегнатата от суша страна е изправена пред парична рецесия, всеобщ апетит и нова миграционна рецесия, написа " Ройтерс ".

Афганистан паркира милиарди долари активи в чужбина във Федералния запас на Съединени американски щати и други централни банки в Европа, само че тези пари бяха замразени, откакто ислямистките талибани смъкнаха подкрепяното от Запада държавно управление през август.

Говорител на финансовото министерство увери, че държавното управление ще зачита правата на индивида, в това число образованието на дамите, до момента в който то търси нови средства в допълнение към филантропичната помощ, която по думите му предлага единствено " малко облекчение ".

При ръководството на талибаните от 1996-2001 година дамите значително бяха изключени от платена работа и обучение и нормално трябваше да покриват лицата си и да бъдат съпроводени от родственик от мъжки пол, когато напуснаха дома си.

" Парите принадлежат на афганистанската нация. Просто ни дайте нашите лични пари ", настоя представителят на министерството Ахмад Уали Хакмал, като настоя: " Замразяването на тези пари е неетично и опонира на всички интернационалните закони и полезности. "

Високопоставен чиновник на централната банка прикани европейските страни, в това число Германия, да освободят своя дял от запасите, с цел да избегне страната стопански колапс, който може да провокира всеобща миграция към Европа.

" Ситуацията е отчайваща и сумата на парите понижава ", разяснява пред " Ройтерс " Шах Мехраби, член на борда на афганистанската централна банка, като добави: " В момента има задоволително... с цел да продължи Афганистан до края на годината. Европа ще бъде най-тежко наранена, в случай че Афганистан не получи достъп до тези пари. "

" Ще имате двоен удар, че не можете да намерите самун и да не можете да си го позволите. Хората ще бъдат обезверени. Те ще отидат в Европа ", акцентира още той.

Призивът за помощ идва, до момента в който Афганистан е изправен пред срив на своята нежна стопанска система. Напускането на предвожданите от Съединени американски щати сили и доста интернационалните донори остави страната без безплатни средства, които финансират три четвърти от обществените разноски.

Министерството на финансите съобщи, че събира дневен налог от към 400 млн. афгани (4,4 млн. долара).

Въпреки че западните сили желаят да предотвратят филантропична злополука в Афганистан, те отхвърлиха публично да признаят държавното управление на талибаните.

Хакмал сподели, че Афганистан ще разреши на дамите обучение, въпреки и не в същите класни стаи като мъжете.

Правата на индивида, увери той, ще бъдат зачитани, само че в границите на ислямското право, което нямало да включва правата на гейовете.

" ЛГБТ... Това е срещу нашия закон на шериата ", отсече той.

Мехраби се надява, че макар че Съединени американски щати неотдавна обявиха, че няма да провиснал своя лъвски къс от към 9 милиарда $ средства, европейските страни биха могли.

Той посочи, че Германия има половин милиард $ афганистански пари и че тя и други европейски страни трябвало да провиснал тези средства.

Мехраби означи, че Афганистан се нуждае от 150 млн. $ всеки месец, с цел да " предотврати неизбежна рецесия ", поддържайки локалната валута и цените постоянни, като добави, че всеки трансфер може да бъде следен от инспектор.

" Ако запасите останат замразени, афганистанските вносители няма да могат да заплащат за своите колета, банките ще стартират да се срутват, храната ще стане нищожна, питателните магазини ще бъдат празни ", сподели Мехраби.

Той сподели, че към 431 милиона $ запаси на централната банка са били държани в немския заемодател Commerzbank, както и още почти 94 милиона $ в централната банка на Германия, Бундесбанк.

Банката за интернационалните разплащания, основна група за световни централни банки в Швейцария, има още почти 660 милиона $. И тримата отхвърлиха коментар.

Талибаните върнаха властта в Афганистан през август, откакто Съединени американски щати изтеглиха войските си, съвсем 20 години откакто ислямистите бяха свалени от предвожданите от Съединени американски щати сили след офанзивите от 11 септември 2001 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР