Талибанският министър на търговията се срещна с външния министър на

...
Талибанският министър на търговията се срещна с външния министър на
Коментари Харесай

Талибанският министър повдигна въпроса за активите на бежанците по време на посещение в Пакистан: Посолство

Талибанският министър на търговията се срещна с външния министър на Пакистан в Исламабад тази седмица, се споделя в изказване на афганистанското посолство, обсъждайки търговията и по какъв начин хилядите афганистански жители, които Пакистан експулсира, биха могли вземат пари и други активи назад в родината си.

Срещата сред Хаджи Нурудин Азизи и пакистанския президент Джалил Абас Джилани се състоя дни откакто Пакистан съобщи, че ходът му за експулсиране на повече от милион афганистанци без документи е отговор на нежеланието на ръководената от талибаните администрация да работи против въоръжени бойци, употребяващи Афганистан за правят офанзиви в Пакистан.

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла Докато Пакистан депортира бежанци, напрегнатите връзки в Афганистан са на фокус „ Убий ме тук, само че аз няма да се върна “: афганистански емигрант в Пакистан Снимки: Афганистанците, бягащи от Пакистан, нямат вода, храна и заслон Погледът: Принудени да изоставен Пакистан, къде могат да отидат афганистанските бежанци? завършек на списъка

Талибаните споделят, че офанзивите са вътрешен въпрос за Пакистан и приканиха Исламабад да спре депортирането на афганистански жители.

„ Бяха разисквани двустранната търговия, изключително блокираните артикули на [афганистански] търговци в пристанището Карачи, безпроблемното прекачване на собствеността на [афганистански] бежанци в [Афганистан] и обвързваните с това въпроси “, се споделя в изказването на посолството на Афганистан в Исламабад. < /p>

Афганистанските жители, които се завръщат в Афганистан, споделиха, че има ограничавания върху прехвърлянето на пари и имущество в Афганистан от Пакистан, където доста от тях са изграждали бизнеси и домове в продължение на десетилетия.

Външното министерство на Пакистан сподели, че Джилани е предал известието, че „ цялостният капацитет за районна търговия и съгласуваност може да бъде употребен с групови дейности против тероризма “.

Миналия месец Пакистан дефинира начална дата 1 ноември за експулсирането на всички имигранти без документи, в това число стотици хиляди афганистанци. Той се базира на съображения за сигурност, отхвърляйки апелите за преразглеждане от страна на Организация на обединените нации, правозащитни групи и западни посолства.

Според държавни данни към 4,4 милиона афганистански бежанци живеят в Пакистан, 1,7 милиона от тях без годни документи.

Отворени са още три гранични пункта

В понеделник Пакистан отвори три нови гранично-пропускателни пункта, с цел да форсира репатрирането в югозападната провинция Белуджистан в допълнение към основния пропускателен пункт в област Чаман, сподели Ян Ачакзай, министър на информацията към краткотрайното държавно управление на провинцията.

Броят на граничните пунктове, употребявани за депортиране на хиляди афганистанци, набъбна до пет след отварянето на новите уреди. В момента към 15 000 афганистанци пресичат границата всеки ден от Пакистан. Преди репресиите цифрата беше към 300.

Оттогава към 305 462 афганистански бежанци са напуснали страната, оповестиха управляващите. Мнозинството, 209 550, са пресекли границата от северозападната провинция Хайбер Пахтунква, сподели Фазал Раби, почитан чиновник, наблюдаващ процеса на депортиране.


Международните филантропични организации са документирали безредни и обезверени подиуми измежду афганистанци, завърнали се от Пакистан. Те подвигнаха паника за ужасните условия, пред които са изправени доста афганистанци, които неотдавна са се завърнали, с малко запаси, защото стартира студеният зимен сезон, и споделят, че доста от тях са отседнали в препълнени приюти покрай границата, ръководени от Неправителствени организации и талибанските управляващи.

„ Много афганистанци в Пакистан в този момент са изправени пред полицейски набези и разрушение на домовете им без подобаващ развой. На арестуваните е отказано правото на юрист и връзка с членовете на фамилията, оставяйки околните си в незнание за тяхното местоположение “, написа Amnesty International в X, някогашен Twitter, като изиска от Пакистан неотложно да спре депортациите, с цел да предотврати по-нататъшна ескалация на тази рецесия.

Ачакзай, министърът на информацията, сподели, че полицията в Белуджистан през последните дни е арестувала повече от 1500 афганистанци, които не са имали годни документи.

Виден пакистански юрист по правата на индивида, Мониза Какар, сподели в южния пристанищен град Карачи, че полицията е почнала среднощни акции в домове и е задържала афганистански фамилии, в това число дами и деца.

Ръководителят на Комисията по правата на индивида на Пакистан Хина Джилани сподели, че на Пакистан му липсва изчерпателен механизъм за справяне с бежанци, търсещи леговище и мигранти без документи, макар че приема афганистанци от 40 години.

Също в понеделник полицията сподели, че служители на реда проверяват дали афганистанец, Асиф Хан, е умъртвил 25-годишната си пакистанска брачна половинка, Амина Биби, тъй като тя е отказала да отиде в Афганистан с него.

Инцидентът е станал предходния ден в северозападния град Nowshera, сподели полицейски чиновник Ясир Хан. Той сподели, че обвиненият е напуснал страната с четирите си деца.

Външното министерство на Пакистан сподели, че изпълняващият длъжността министър на търговията на талибаните също ще организира тристранна среща с представители на Пакистан и Узбекистан във вторник.

Дневният ред на тристранната среща не беше явен, само че трите страни работят по проекти за търговски пренос и железопътни връзки сред Южна и Централна Азия, които ще минават през Афганистан.


Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР